ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ζάχαρη είναι μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη ουσία που δεν εμφανίζεται μόνη της στη φύση. Η μορφή της μοιάζει με αυτή διάφορων ναρκωτικών, όπως της κοκαΐνης, και θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτουργεί πολύ όπως η ηρωίνη όταν φτάνει στον εγκέφαλο. Αν και η ιδέα ότι η ζάχαρη είναι εθιστική ήταν αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των επιστημόνων εδώ και χρόνια, άρχισαν, όμως, να αναθεωρούν κατά κάποιο τρόπο την άποψή τους, όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο με τίτλο «Sugar and Fat Bingeing Have Notable Differences in Addictive-Like Behavior» στο περιοδικό Journal of Nutrition το 2009.

Η μελέτη έδειξε ότι η ζάχαρη επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου και κατά συνέπεια θα μπορούσε να αναμένεται να προκαλέσει εθισμό. Στη μελέτη αυτή αποδείχθηκε ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης και εθισμού. Η συμπεριφορά είναι παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στον εγκέφαλο από την λήψη ναρκωτικών. Η ζάχαρη και ό,τι έχει γλυκιά γεύση ενεργοποιούν τους βήτα υποδοχείς ενδορφινών στον εγκέφαλο, τους ίδιους δηλαδή υποδοχείς που ενεργοποιούνται από την ηρωίνη και τη μορφίνη.

Το συμπέρασμα είναι πως η ζάχαρη μπορεί να είναι όντως εθιστική όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Για παράδειγμα, όσοι πίνουν πολλά αναψυκτικά, τρώνε πολλά γλυκά ή καραμέλες, αλλά και γενικά έχουν μια διατροφή που στηρίζεται περισσότερο στα γλυκά και σε ό,τι έχει γλυκιά γεύση είναι αναμενόμενο να εθιστούν σε αυτά και να είναι δύσκολο να τα κόψουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πέσει στα χέρια σας ένα κομμάτι σοκολάτας μπορείτε να το φάτε και να το απολαύσετε αρκεί να μη γίνεται αυτό σε καθημερινή βάση.

Ρέντζιου Ελευθερία
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ.Μed.Sci.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook