Μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους ύψους 50% η ασφαλιστική αγορά. Σε έρευνα του protothema.gr στις μεγάλες πολυεθνικές αλλά και ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η κατάσταση που περιγράφεται είναι ζοφερή. Κι αυτό διότι ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος λουκέτου για μερικές από τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

\”Περιμένουμε με αγωνία την εξειδίκευση των όσων συμφωνήθηκαν το βράδυ, όμως από τις πρώτες ενδείξεις δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. κι αυτό διότι οι εταιρείες του κλάδου μας κατέχουν ούτε λίγο, ούτε πολύ περί τα 4,5 δισ. ευρώ ομολόγων\” μας είπε ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η απομείωση του χρέους δημιουργεί δυσκολίες σε όσες επιχειρήσεις θελήσουν να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσείς τους ενώ όπως μας λένε έγκυρες πηγές, ορατός είναι ο κίνδυνος για δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση. Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε πως εδώ και δύο μήνες οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών ασφαλιστικών έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένας ασφαλιστικός οργανισμός στα πρότυπα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , που θα λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας» και θα εγγυάται τη σταθερότητα του συστήματος. Όπως υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, το haircut της τάξης του 50% σημαίνει πλέον ότι η περιουσία των ασφαλιστικών εταιρειών θα μειωθεί κατά το ήμισυ, στα 2,2δισ. ευρώ, από 4,5 δισ. σήμερα.

Θα πρέπει λοιπόν να βρουν τρόπο να αυξήσουν τα ασφαλιστικά τους αποθέματα, πράγμα δύσκολο υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία. Και ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία έχει υπάρξει πρόβλεψη (από τους κρατικούς προϋπολογισμούς), όπως και για τις τράπεζες (EFSF, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), δεν έχει ληφθεί καμία πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές εταιρείες. \”Πιστεύουμε πως θα υπάρξει πρόνοια ανάλογη με τις τράπεζες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό ης ΑΣΠΙΣ\” μας λένε έγκυρες πηγές. Πάντως, η ίδια πηγή εκτιμά πως πρόβλημα δεν θα υπάρξει για τις θυγατρικές ασφαλιστικές μεγάλων τραπεζών λόγω της επίτευξης κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων, όμως δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που δρουν μόνες στην αγορά, θα έχουν πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις της αγοράς από καιρό είχαν φροντίσει να \”ξεφορτωθούν\” τα ελληνικά ομόλογα, αν και πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει σε όσες έχουν σχέση με τραπεζικό βραχίονα που έχει έκθεση. Σε αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να δούμε ακόμα και βίαιη αποχώρηση πολυεθνικής από την Ελλάδα. Πάντως η συνθήκη Solvency 2 δημιουργεί πρόσθετο πρόβλημα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook