Την αποκέντρωση του Προγράμματος Δακοκτονίας, τόσο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων όσο και σε επίπεδο πόρων ζητάει με επιστολή της από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Αλιείας Κτηνιατρικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη.

Στην επιστολή της η αντιπεριφερειάρχης χαρακτηρίζει τη διαφύλαξη της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου «ζήτημα εθνικής σημασίας», και «ζήτημα πρώτης προτεραιότητας» τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για την Περιφέρεια Κρήτης. Η αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι από την σωστή υλοποίηση του προγράμματος εξαρτάται η ποιότητα, η ποσότητα του ελαιολάδου, και αναπόφευκτα το εισόδημα του Κρητικού παραγωγού.

Αναφέρεται δε στην ιδιαιτερότητα των κλιματολογικών συνθηκών της Κρήτης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα που ευνοούν την ανάπτυξη και εξέλιξη του δάκου σχεδόν όλο το χρόνο, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλές και έγκαιρες επεμβάσεις καταπολέμησης του εντόμου.

«Το γεγονός αυτό επιβάλει διαφορετική αντιμετώπιση της Κρήτης σε σχέση με άλλες περιοχές». Τονίζει επίσης ότι «δεδομένης της κακής για την παραγωγή φετινής χρονιάς και της ανάγκης για μη επανάληψη του φαινομένου το 2012, ζητάμε από το Υπουργείο να κατανοήσει την ιδιαιτερότητα της Κρήτης και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα της δακοκτονίας να είναι αποτελεσματικό και στην Κρήτη». Η Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη επισημαίνει ότι το αργότερο μέχρι την 1η Μαίου κάθε έτους επιβάλλεται ο μηχανισμός του προγράμματος δακοκτονίας να είναι καθόλα έτοιμος, και συγκεριμένα να έχει γίνει η ανάδειξη εργολάβων δακοκτονίας, η προμήθεια φυτοπροστατευτικών & ελκυστικών ουσιών, η πρόσληψη τομεαρχών, παγιδοθετών & λοιπού προσωπικού δακοκτονίας.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν τονίσει τις ιδιαιτερότητες του νησιού για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς κατ’ επανάληψη, αλλά δεν έχουν εισακουστεί και γιαυτό το λόγο η αιρετή Περιφέρεια ζητάει από το Υπουργείο να αναλάβει τη διασφάλιση της ποιότητας του «χρυσού» προϊόντος του νησιού.

«Κύριε Υπουργέ,
Κατανοούμε απόλυτα την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας. Ζητάμε να κατανοήσετε και εσείς τη συμβολή που έχει το ποιοτικό ελαιόλαδο στην οικονομία του νησιού και της χώρας, αλλά και την κοινωνική και πολιτισμική σημασία του. Το ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό αγροτικό προϊόν. Είναι ένα υψηλής αξίας διατροφικό αγαθό, η βάση της κρητικής διατροφής, το περιβάλλον του νησιού, η ιστορία του, ο πολιτισμός του» καταλήγει στην επιστολή της η αντιπεριφερειάρχης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook