Θετικές είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνουν η Deutsche Bank και η Nomura, αξιολογώντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών.

Προειδοποιούν ότι η ευρωζώνη δεν έχει λύσει την κρίση χρέους, σημειώνουν ότι προτού εκφραστούν οριστικές κρίσεις θα πρέπει να διαπιστωθεί τι ποσοστό των κατόχων ελληνικών ομολόγων θα δεχθούν το κούρεμα των τίτλων τους -ώστε τυχόν απροθυμία τους να μην προκαλέσει πιστωτικό γεγονός- επισημαίνουν ωστόσο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η εξέλιξη είναι πέρα από τις προσδοκίες τους και μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, \”οι αγορές φοβούνταν πως η Ευρώπη και οι ηγέτες της ούτε καν θα κατάφερναν να συμβιβαστούν έστω και σε μία προς το παρόν καθησυχαστική λύση, αλλά τελικά τους διέψευσαν ευχάριστα με τη συμφωνία τους που στην ουσία δίνει το «φιλί της ζωής» στο ευρώ, αν και ακόμα το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί\”.

Η γερμανική τράπεζα αποφαίνεται ότι \”οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη λήψη των μέτρων τα οποία θα διασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών με σκοπό ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier) να αγγίξει το 9%, πράγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής πως πρέπει να γίνει έως τις 30 Ιουνίου 2012.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι, παρόλες τις παρούσες συνθήκες, η ύφεση παραμένει πιθανό σενάριο για το άμεσο μέλλον.

Σε σχέση με την Ελλάδα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συμφώνησαν σε κούρεμα 50% με σκοπό να μειώσουν το ελληνικό ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020. Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι η Ευρώπη απέφυγε τη χρεοκοπία της Ελλάδας όμως διερωτάται κανείς αν η περίπτωση της Ελλάδας δεν θεωρείται χρεοκοπία τότε ποια ακριβώς είναι;

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο οίκος Moody\’s είχε ανακοινώσει πριν κάποιο διάστημα πως θα υποβίβαζε τη χώρα από την κατηγορία C σε Ca εάν τα ελλείμματα από τις καταθέσεις ξεπερνούσαν το 65%.

Τέλος, η Deutsche Bank αναφέρει πως η δύναμη του EFSF αγγίζει πια το ένα τρισ. ευρώ, με την κυρία Άνγκελα Μέρκελ να περιμένει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας του μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και τον κ. Νικολά Σαρκοζί να «προσκαλεί», κατά μίαν έννοια, την Κίνα να συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο του αναμενομένου στο πρόβλημα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, λέει η Nomura, αξιολογώντας τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών τα ξημερώματα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

\”Είχαμε πολύ μικρές προσδοκίες γι\’ αυτές τις συναντήσεις\”, συνεχίζουν οι αναλυτές της Nomura, επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις μοιάζουν καλύτερες από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

\”Αναμέναμε ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ύψους 50%, όμως δεν θεωρούσαμε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους σε αυτό το στάδιο\”. Τηρούμε στάση αναμονής μέχρι να διαπιστώσουμε ποιοι θα αποφασίσουν να συμμετέχουν στο εθελοντικό haircut και έως ότου διαπιστώσουμε ότι ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέχρι το 2020 είναι ρεαλιστικός.
Οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι περιμένουν να δουν σε ποιο ποσοστό θα φτάσουν οι τράπεζες και τα funds που θα δεχθούν την εθελοντική απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι οι αγορές δεν εκλαμβάνουν το κούρεμα σαν πιστωτικό γεγονός.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook