Όλοι οι ευνοϊκοί όροι της 21ης Ιουλίου διατηρούνται και στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ενώ η νέα συμφωνία για το PSI βελτιώνει τους όρους για την Ελλάδα και τα κράτη συνολικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη το απόγευμα της Πέμπτης αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής που κατέληξε σε συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ύψους 50%. Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι το 50% «τετραπλασιάζει το ωφέλιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα» σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα, καθώς όσα χρειάζονταν για το 2011 και το 2012 έχουν ήδη ληφθεί.

Όσο για την εκταμίευση της 6ης δόσης ανέφερε ότι θα γίνει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών και τραπεζών επετεύχθη νέο σχήμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο περιλαμβάνει πολύ ευνοϊκότερους όρους για τα κράτη και πολύ σκληρότερους για τις τράπεζες.

Είπε ότι η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επίπεδο το οποίο χαρακτήρισε απολύτως βιώσιμο. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το 2012 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακόμη, ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει στήριξη προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ για την προκαταβολή πληρωμής μικρού τμήματος της ονομαστικής αξίας κάθε ομολόγου που διακρατούν.

Το νέο δάνειο θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου PSI.

«Η Ελλάδα ζήτησε τη συνεχή παρουσία της τρόικας»

Αναφερόμενος στην συνεχή παρουσία κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα για την πιστή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είπε ότι αυτό ζητήθηκε από την Ελλάδα, με σκοπό να αποδραματοποιηθεί η τριμηνιαία επίσκεψη της τρόικας και τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν.

«Η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα και το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη της κυβέρνησης. Όλοι οι υπόλοιποι βοηθούν και συμβουλεύουν» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Απαντώντας στη ΝΔ και στις επικρίσεις της ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα επιτυγχάνει να επιστρέψει στο επίπεδο του χρέους του 2009, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ «αν δεν παρεμβαίναμε με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό δημόσιο χρέος με παρεμβάσεις συμβατικού χαρακτήρα θα ήταν στο 173% του ΑΕΠ, άρα η μείωση θα είναι 53 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι απάντηση μου σε επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις που άκουσα να διατυπώνονται».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook