Το θέμα της επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη ρύθμιση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, που θα μπορούσε να αποφέρει στην Αθήνα σημαντικά κεφάλαια μέσω της φορολόγησής τους, συζήτησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, με τον Ελβετό υφυπουργό, αρμόδιο για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές υποθέσεις, Μίκαελ 'Αμπουλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ελβετική κυβέρνηση, οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας φορολόγησης των καταθέσεων, παρόμοιας με αυτήν που η Ελβετία υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες με τη Γερμανία και τη Βρετανία. Βασικοί στόχοι της συμφωνίας αυτής θα είναι «να τακτοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν καταθέσει Έλληνες φορολογούμενοι σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και να επιβληθεί φόρος στην πηγή στα μελλοντικά εισοδήματα από επενδύσεις».

Οι δύο χώρες θα αποφασίσουν τις επόμενες εβδομάδες για την έναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων. Ελβετικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν ότι τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στα θησαυροφυλάκεια της Ελβετίας φτάνουν τα 350 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 286,2 δισ. ευρώ). Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσό αυτό είναι υπερβολικό. «Τα 350 δισ. που αναφέρονται σε ορισμένα μέσα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βρίσκονται στην Ελβετία. Πάει πολύς καιρός που οι μεγάλες ελληνικές περιουσίες δεν φορολογούνται στην Ελλάδα αλλά στο Μονακό, στο Λονδίνο ή αλλού», σημείωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Geneve Place Financiere, Μπερνάρ Ντρου.