Κατέπλευσε αργά το απόγευμα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το ρωσικό πολεμικό πλοίο Caesar Kunikov, στο πλαίσιο προγραμματισμένης τριήμερης επίσκεψης στην περιοχή. Το πλοίο ανήκει τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, έχει μήκος 112,6 μέτρα, εκτόπισμα 3.500 τόνων και πλήρωμα 250 άτομα.

Η έλευση του πολεμικού σκάφους στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, συνδέεται με τα εγκαίνια του Μνημείου των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών, κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου (1877-1878), που θα γίνουν αύριο το μεσημέρι, αμέσως μετά την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, όπου θα συμμετέχει και άγημα Ρώσων πεζοναυτών.

Το Μνημείο ανεγέρθη προς τιμή τριάντα Ρώσων στρατιωτών, του 9ου Συντάγματος, της 3ης Μεραρχίας από την πόλη Σταροϊνγέρμαν Λάνσκη, (κοντά στην Αγία Πετρούπολη), που είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Την περίοδο εκείνη, μηχανικοί του Συντάγματος με εντολή του Διοικητή τους σχεδίασαν και το ρυμοτομικό σχέδιο του τότε μικρού χωριού Δεδέ-Αγάτς (σημερινή Αλεξανδρούπολη). Οι τριάντα Ρώσοι στρατιώτες του Συντάγματος πέθαναν από τύφο και ετάφησαν σε ειδικό μνημείο το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Πριν από λίγους μήνες, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, παραχώρησε χώρο για την τοποθέτηση του Μνημείου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα τελεσθεί Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο και από τον Αρχιεπίσκοπο Ροστώβ, Μερκούριο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο. Μετά το Τρισάγιο θα ακολουθήσει η τελετή των εγκαινίων του Μνημείου και θα τοποθετηθούν σ\’ αυτό τα οστά των στρατιωτών. Στα εγκαίνια θα παραστεί και αντιπροσωπεία Ρώσων επισήμων.
Απόψε ο πλοίαρχος του Caesar Kunikov, θα συναντηθεί με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, το Στρατηγό Διοικητή της 12ης Μεραρχίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή και τον Λιμενάρχη. Επίσης, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη των κατοίκων της περιοχής, το πρωί του Σαββάτου στο πλοίο και φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, το πρωί της Κυριακής, μεταξύ του πληρώματος του Caesar Kunikov και της στρατιωτικής ομάδας της 12ης Μεραρχίας.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook