Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε για να ενημερωθούν τα μέλη του από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ αναμένεται μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος ανέλυσαν διεξοδικά την συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της σκληρής και πολυήμερης διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, ενώ, αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας μέσω της μόνιμης επιτήρησης, είπε ότι ετέθη, πράγματι, σε κάποια στιγμή των διαπραγματεύσεων αλλά ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο διευκρινίστηκε ότι η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνιστά αποκλειστικά τεχνική βοήθεια και δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.

Από την πλευρά, ο κ. Βενιζέλος αναλύοντας τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας έκανε λόγο για θετικές εξελίξεις στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Αναφερόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αντιδράσεις του τραπεζικού συστήματος είπε ότι κάποια ΜΜΕ και προοδευτικά κόμματα υιοθετούν και αναπαράγουν τα επιχειρήματα των τραπεζών.

Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς το καθαρό κέρδος από την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να φθάσει στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της συμφωνίας, ενώ κάθε χρόνο η απομείωση των τόκων θα αποφέρει κέρδη 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ισοδυναμεί με ένα πολυνομοσχέδιο και μια έκτακτη εισφορά ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

«Μεγάλη ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα»

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Καταφέραμε να μειώσουμε ένα μεγάλο βάρος από το χρέος. Ένα βάρος που έπεφτε στους ώμους των Ελλήνων πολιτών, στις μεσαίες και στις πιο αδύναμες τάξεις. Είναι μεγάλη ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι ώρα για δουλειά λοιπόν από αύριο», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός μετέβη στη Βουλή για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ενημέρωση για τους όρους της συμφωνίας των Βρυξελλών έκανε σε συνέντευξη Τύπου και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες των πολιτών για περισσότερη λιτότητα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους για «κούρεμα» 50% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν, σύμφωνα με το σχέδιο για την στήριξη της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησε να αποδεχθεί εθελοντικά «κούρεμα» 50%, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ και με στόχο να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, από 160% που διαμορφώνεται σήμερα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook