Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, είχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να τον ενημερώσει μεταξύ άλλων για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις κύριες προτεραιότητες της Συνόδου κορυφής της G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου στη Γαλλία.

Κατά την συνομιλία που είχαν, συμφώνησαν μάλιστα «να συνεργαστούν στενά, έτσι ώστε η G20 να προσφέρει μια αποφασιστική συμβολή υπέρ της παγκόσμιας ανάπτυξης και της σταθερότητας».

Η ουσία είναι πως ο Σαρκοζί εκμεταλλεύεται την ευκαιρία της επαφής του με τον Κινέζο ομόλογό του για να κάνει πράξη το σχέδιό του για εμπλοκή των Κινέζων στην προσπάθεια χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και δη του EFSF.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής είχε γίνει γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν την εμπλοκή των Κινέζων στη διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης της Ευρωζώνης, με έμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου Ειδήσεων, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για να προσελκύσει κινεζική οικονομική βοήθεια προς την Ευρωζώνη «μέσω ενός ειδικού μηχανισμού, συνδεδεμένου πάντως με το ΔΝΤ», όπως και έγινε τελικώς, λίγες ώρες αργότερα.

Η συμμετοχή των Κινέζων στην διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους δεν είναι νέα εξέλιξη, καθώς ήδη φέρονται να έχουν αγοράσει ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα, ενώ ουδέποτε έκρυψαν τη διάθεσή τους να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων αυξάνοντας την έκθεσή τους σε ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πλην όμως αυτή τη φορά η ενδεχόμενη εμπλοκή τους θα λάβει «θεσμική» μορφή, με τη σύσταση ενός SPV (οχήματος ειδικού σκοπού) που θα τους επιτρέψει να επενδύσουν ουσιαστικά στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη – διάγγελμα προς τους Γάλλους πολίτες, για να τους εξηγήσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Κάποιες πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα να προχωρήσει και στην ανακοίνωση νέων, έκτακτων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση αυτές του οι κινήσεις δεν έμειναν ασχολίαστες από την Αντιπολίτευση, με τους Σοσιαλιστές να κάνουν λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια και για έναν νέο «Ταρζάν των διαπραγματεύσεων» ..!

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook