Ο «γεωμύκητας ο καταστροφικός», ένα είδος μούχλας που αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα, είναι πράγματι ο υπεύθυνος για ένα παράξενο σύνδρομο που σαρώνει τις αποικίες νυχτερίδων στις ανατολικές ΗΠΑ.

Ο μύκητας Geomyces destructans εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε μια σπηλιά με νεκρές και ετοιμοθάνατες νυχτερίδες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Έκτοτε έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 16 ακόμα αμερικανικές πολιτείες, καθώς και σε αρκετές περιοχές του Καναδά.

Ο μύκητας ήταν γνωστό ότι προσβάλλει τα ιπτάμενα τρωκτικά στο δέρμα και προκαλεί επίσης την εμφάνιση ενός είδους άσπρου «χνουδιού» στο ρύγχος τους.

Μέχρι σήμερα όμως αρκετοί ειδικοί πίστευαν ότι αυτή η μυκητίαση είναι μια δευτερογενής μόλυνση, η οι οποία απλώς αποτελειώνει τις νυχτερίδες που είχαν ήδη αρρωστήσει από κάποιον άλλο παράγοντα, όπως κάποιον αδιευκρίνιστο ιό. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο Geomyces destructans έχει βρεθεί και σε νυχτερίδες της Ευρώπης που παραμένουν υγιής.

Τώρα, έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature επιβεβαιώνει ότι ο μύκητας μπορεί από μόνος του να προκαλεί το σύνδρομο και να σκοτώνει νυχτερίδες.

Ο Ντέιβιντ Μπλέερτ και οι συνεργάτες του στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Υγείας Άγριας Ζωής συνέλεξε υγιής νυχτερίδες του είδους Myotis lucifugus και εξέθεσε ορισμένε από αυτές σε σπόρια του μύκητα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, άσπρη μούχλα είχε εμφανιστεί σε όλες τις εκτεθειμένες νυχτερίδες αλλά και στις περισσότερες άλλες νυχτερίδες που είχαν έρθει σε επαφή με τα εκτεθειμένα τρωκτικά.

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη μυκητίαση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook