Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης σηματοδοτεί την έναρξη πανελλήνιας έρευνας ενάντια στη νόσο. 200.000 Έλληνες ασθενείς βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό, την προκατάληψη και την εμφάνιση συνοδών ασθενειών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική σελίδα, για να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο από το link στο τέλος του άρθρου.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), σε συνεργασία με το Σωματείο ασθενών με ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (Σάββατο 29 Οκτωβρίου), υποστηρίζουν τη μάχη κατά της ψωρίασης και προωθούν την έναρξη μιας πανελλήνιας έρευνας με συμμετέχοντες τους ίδιους τους ασθενείς.

Στόχος της έρευνας είναι η καλύτερη κατανόηση των αναγκών των 200.000 ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση στην Ελλάδα, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, η καλύτερη συνεργασία με τους ιατρούς – δερματολόγους αλλά και με τους εργοδότες τους.

Ένα ειδικό ερωτηματολόγιο έχει αναπτυχθεί και είναι το εργαλείο της έρευνας, που ερευνά τις τέσσερις πιο ευαίσθητες παραμέτρους για τον ασθενή: ποιότητα ζωής, ενημέρωση σχετικά με τη νόσο, επίπτωση στην εργασία του και υποστήριξη για να ανταπεξέλθει στις επιπτώσεις της νόσου.

Το ερωτηματολόγιο θα διανεμηθεί στους ασθενείς μέσω του ΚΑΛΥΨΩ, των δερματολογικών κλινικών, αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής καμπάνιας «Πανελλήνια Έρευνα για την Ψωρίαση. Η εμπειρία σου μετράει!» που θα υποστηρίξουν ιατρικά και γενικού ενδιαφέροντος sites, αφιλοκερδώς, προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, ανώνυμα, online.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, Αν. Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, Διευθυντής Β\’ Δερματολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκ. ΑΤΤΙΚΟΝ, κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, σημειώνει: «Η πραγματική καταγραφή των αναγκών και των προβληματισμών των ασθενών είναι το μεγαλύτερο ‘όπλο’ μας, για την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν οι ασθενείς στην καθημερινότητά τους. Η ψωρίαση δεν είναι απλά μια δερματική νόσος, είναι μία σύνθετη μη μεταδοτική χρόνια αυτοάνοση νόσος που παρουσιάζει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως τον οικογενειακό, τον κοινωνικό, τον επαγγελματικό.

Για χάρη των 200.000 συνανθρώπων μας που αδίκως δεν απολαμβάνουν τις ίδιες επιλογές ζωής, που εμείς θεωρούμε δεδομένες, οφείλουμε να συμβάλουμε, τόσο για την αντιμετώπιση της εμφάνισης συνοδών παθήσεων, όσο και για την εξάλειψη των μύθων που συνοδεύουν την ασθένεια, όπως ότι είναι μεταδοτική, ή οτι δημιουργείται από έλλειψη σωστής σωματικής υγιεινής.

Η πανελλήνια έρευνα που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με το ΚΑΛΥΨΩ είναι το «όχημα» για να καταπολεμήσουμε την προκατάληψη, την απομόνωση, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την άγνοια, και να αναπτύξουμε δράσεις που θα ωφελήσουν και θα ενισχύσουν τις σχέσεις του ασθενή με τον γιατρό, τον εργοδότη και την κοινωνία».

Ο κ. Ρηγόπουλος κλείνοντας επισημαίνει, «Οι ασθενείς με ψωρίαση αξίζουν της προσοχής μας και οφείλουμε να συνεχίσουμε να ερευνούμε σε βάθος τη φύση της νόσου που θα βοηθήσει τόσο στη βελτίωση της συνολικής τους υγείας οσο και της ποιότητας της ζωής τους. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους φορείς που συνδράμουν στο έργο μας όπως τις δερματολογικές κλινικές και το ΚΑΛΥΨΩ που θα διανείμουν τα ερωτηματολόγια αλλά και τα sites που θα επικοινωνήσουν την ηλεκτρονική έκδοση του ερωτηματολογίου».

Η ηλεκτρονική έκδοση του ερωτηματολογίου θα φιλοξενηθεί από 29 Οκτωβρίου έως και τέλος Δεκεμβρίου 2011, σε ιατρικές και γενικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες: www.ethnos.gr, www.womenonly.gr , www.iatronet.gr , www.athensvoice.gr , www.zougla.gr , www.yupi.gr, www.iatrikostypos.com www.espressonews.gr, www.naftemporiki.gr , www.newsbeast.gr , www.healthellas.gr , www.euro2day.gr , www.sport-fm.gr, www.healthview.gr , www.capital.gr

Λίγα λόγια για την Ψωρίαση

Η Ψωρίαση είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που συχνά είναι κνησμώδεις ή επώδυνες. Η ψωρίαση υπολογίζεται ότι προσβάλλει 125 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Η σοβαρότητα εμφάνισης της νόσου ποικίλει από άτομο σε άτομο και περίπου 25% των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή νόσο.

Η Ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι οι αγκώνες , τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος. Ενώ η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, συνήθως πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Η ψωρίαση είναι μια νόσος που ενώ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, είναι παρόλα αυτά υπεύθυνη για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις τόσο παθολογικές όσο κοινωνικές και ψυχολογικές για τους πάσχοντες.

Λίγα Λόγια για την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ)

Σκοπός της ΕΔΑΕ είναι η προώθηση της επιστήμης της Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας στους Έλληνες ιατρούς, διατηρώντας την άσκηση και επεκτείνοντας τη γνώση της Δερματολογίας, της Αφροδισιολογίας και σχετικών διαταραχών. Η ΕΔΑΕ πρέπει να βοηθά στην επεξεργασία, διεξαγωγή και επίβλεψη των προγραμμάτων της Συνεχούς Ελληνικής Ιατρικής Εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας και σχετικών επιστημονικών θεμάτων.

Πρέπει να υποστηρίζει την έρευνα εύρεσης αιτίων και θεραπειών του Δέρματος και των Αφροδισίων Νοσημάτων, έτσι ώστε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών που νοσούν. Πρέπει να βοηθά στην εξασφάλιση ευνοϊκότερης νοσηλεία και φροντίδας για όλους τους πολίτες της Ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των επαγγελματιών μελών της, και να εξασφαλίζει νομοθεσία που πηγάζει και ευνοεί αυτή τη σχέση.

Για να συμμετέχετε στην έρευνα κάντε κλικ εδώ Έρευνα ΕΔΑΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook