Το θέμα της επίτευξης μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη ρύθμιση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, που θα μπορούσε να αποφέρει στην Αθήνα σημαντικά κεφάλαια μέσω της φορολόγησής τους, συζήτησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, με τον Ελβετό υφυπουργό, αρμόδιο για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές υποθέσεις, Μίκαελ Άμπουλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ελβετική κυβέρνηση, οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας φορολόγησης των καταθέσεων, παρόμοιας με αυτήν που η Ελβετία υπέγραψε πριν από μερικές εβδομάδες με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Βασικοί στόχοι της συμφωνίας αυτής θα είναι "να ρυθμιστούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν καταθέσει Έλληνες φορολογούμενοι σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και να επιβληθεί φόρος στην πηγή στα μελλοντικά εισοδήματα", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Άμπουλ.

Αυτό σημαίνει μια εφάπαξ αναδρομική εισφορά για τη ρύθμιση των καταθέσεων και, εν συνεχεία, φορολόγηση των μελλοντικών εισοδημάτων στην πηγή, με τήρηση της ανωνυμίας.

Οι δύο χώρες θα αποφασίσουν τις επόμενες εβδομάδες για την έναρξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων που διατηρούν Ελληνες φορολογούμενοι σε ελβετικές τράπεζες δεν είναι σαφές, καθώς ελβετικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν ότι τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σε ελβετικά «θησαυροφυλάκια» φτάνουν τα 350 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου 286,2 δισ. ευρώ), αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσό αυτό είναι υπερβολικό.

"Τα 350 δισ. που αναφέρονται σε ορισμένα μέσα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βρίσκονται στην Ελβετία. Πάει πολύς καιρός που οι μεγάλες ελληνικές περιουσίες δεν φορολογούνται στην Ελλάδα, αλλά στο Μονακό, στο Λονδίνο ή αλλού", σημείωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Geneve Place Financiere, Μπερνάρ Ντρου.

Το χρηματομεσιτικό γραφείο Helvea έκανε το 2009 μία από τις σπάνιες μελέτες που υπάρχουν για τα κεφάλαια τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ελβετικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με αυτήν, τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων φτάνουν τα 24 δισ. ελβετικά φράγκα (19,7 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (η BNS) βάζει ακόμη χαμηλότερα τον πήχυ αφού τα υπολογίζει στα 4,1 δισ. φράγκα (3,37 δισ. ευρώ).

Πάντως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ελβετικών μέσων ενημέρωσης, για ελληνικές καταθέσεις 286,2 δισ. ευρώ, με συντελεστή 25%, το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να εισπράξει πάνω από 70 δισ. ευρώ.