Τα βασικά σημεία των γνωστών ερμηνειών της κρίσης χρέους της Ελλάδας και των επίκαιρων εξελίξεων στην ευρωζώνη, δια τις οποίες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ήδη έχει προσπαθήσει πολλές φορές να \”απολογηθεί\” στην κοινή γνώμη της χώρας για την πολιτική ακραίας λιτότητας που διεξάγει η κυβέρνηση του, ο κ. Μπόικο Μπορίσοφ είχε την ευκαιρία να επαναλάβει σήμερα.

Ως βήμα για να εξηγήσει ο πρόεδρος του κυβερνώντας κόμματος, γιατί η μεγάλη πλειονότητα των Βούλγαρων πρέπει να αισθάνεται ευτυχής για το πάγωμα των αποδοχών από την ανάληψη της εξουσίας αλλά και ως το τέλος της διακυβέρνησης του, ο κ. Μπορίσοφ χρησιμοποίησε αυτή τη φορά, όπως δημοσιεύει το newsbeast.gr, το τηλεοπτικό κανάλι \”Νόβα Τελεβίζιγια\” (Νέα Τηλεόραση).

Κατά τη συνέντευξη \”εφ\’όλης της ύλης\”, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησε εκ νέου να πείσει τους κατοίκους της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης, ότι πρέπει να ξεχάσουν τις άδειες τσέπες τους και την αδιάκοπη απεγνωσμένη μάχη επιβίωσης που δίνουν, κυριολεκτικά, κάθε μέρα τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε να ανανεώσουν, αμέριμνοι, την εμπιστοσύνη στους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών και των δημοτικών εκλογών στη Βουλγαρία την ερχόμενη Κυριακή, 30 Οκτωβρίου.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, οι σημερινοί Βούλγαροι πρέπει να συνεχίζουν να δείχνουν κατανόηση για την \”ανάγκη\” να θυσιάζουν κάθε ελπίδα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου τους στο ορατό μέλλον στο βωμό της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ώστε να αποτρέψουν το βύθισμα της πατρίδας τους στη δίνη της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη, κατά την άποψη του.

Σε απάντηση της ερώτησης του παρουσιαστή της \”Νέας Τηλεόρασης\” γιατί ο κ. Μπορίσοφ προγραμματίζει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βουλγαρίας στο 2012 μέχρι το επίπεδο του 1,3 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αφού με το περιθώριο μέχρι το 3 % του ΑΕΠ, που συνιστούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να ελαφρύνει κάπως την ανυπόφορη κατάσταση, τουλάχιστον των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων, ο κ. Μπορίσοφ μεταχειρίστηκε και πάλι την απειλή της κρίσης.

Και παρομοίως σε αρκετές άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, επιχείρησε να \”δικαιολογήσει\” τους ισχυρισμούς του με το \”αρνητικό παράδειγμα\’ της Ελλάδας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, όταν ο παρουσιαστής ρώτησε τον κ. Μπορισόφ, γιατί οι Έλληνες ζούνε καλύτερα από τους Βούλγαρους μέχρι σήμερα, παρά τη σκληρή δοκιμασία της κρίσης χρέους;, απάντησε: «Ποιος ζει καλύτερα; Εκείνοι έβαλαν φωτιά στην Πολιτεία τους, βρε άνθρωπε μου. Άντε να πάει κανείς στην Ελλάδα σήμερα: δεν ξέρει αν θα μπορέσει να κάτσει, ούτε να απογειωθεί. Έβαλαν φωτιά στις πόλεις τους…Γι\’αυτό θα πληρώνουν όσο ζούνε. Και τώρα η σωτήρια λύση τους είναι να πουλήσουν όλα τα υπάρχοντα τους. Όλα, ότι έχουν και δεν έχουν, πρέπει να τα πουλήσουν για να πληρώσουν τα χρέη τους».

Συνεπώς, οι Βούλγαροι θα πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια τους ως την τελευταία τρύπα και εντός του 2012, ερωτήθηκε ο κ. Μπορισόφ.

\”Μα και φυσικά\”, απάντησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, καταφεύγοντας σε λεπτομερείς εξηγήσεις για τα μεγάλα, κατά τον ίδιο, έξοδα του Δημοσίου για εξυπηρέτηση ομολογιακών δανείων, για οπλικά προγράμματα κ.α. παρόμοια στα επόμενα δύο χρόνια. Έξοδα, η ευθύνη για τα οποία ανήκει στις προηγούμενες και όχι στη σημερινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, όπως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο κ. Μπορίσοφ

Υπάρχει, άραγε, ελπίδα, ότι κάποια μέρα οι Βούλγαροι θα διαισθανθούν κάποιο έμπρακτο αποτέλεσμα του σημερινού υστερήματος τους υπό τη μορφή της βελτίωσης της ζωής τους, ερωτήθηκε στη συνέχεια, για να απαντήσει:

\”Οι επόμενες γενιές θα πούνε \”Ευχαριστώ, Μπόικο, ότι έκανες οικονομία και δεν άφησες να σπαταλήσουν το χρήμα, ώστε να ζούμε εμείς σήμερα σε μεσαία ευρωπαϊκή χώρα. Είμαι πεπεισμένος γι\’αυτό\” .

Στο μεταξύ ο σημερινός Τύπος δίνει στο μεταξύ ευρεία δημοσιότητα, στα παράπονα του Μπόικο Μπορισόφ, μετά το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών , ότι η Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δίνουν προσοχή στις \”πειθαρχιμένες χώρες της ΕΕ\” ενώ \”για ανεξήγητους λόγους όλοι, από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη έσπευσαν (σ.σ. να βοηθήσουν ) την Ελλάδα\”, όπως είπε ο κ. Μπορίοφ στη σημερινή συνέντευξη του στη \”Νέα Τηλεόραση\”,

\”Μπορίσοφ: \”Έλληνες, να παγώσετε τους μισθούς σας!\” είναι ο χαρακτηριστικός πρωτοσέλιδος τίτλος, υπό τον οποίο η εφημερίδα της Σόφιας \”24 Ώρες\” δημοσιεύει τη σύσταση του Βούλγαρου πρωθυπουργού \”οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόβλημα χρέους και δημοσιονομικής πειθαρχίας να προχωρήσουν σε πάγωμα μισθών και συντάξεων, παρομοίως στη Βουλγαρίας\”, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook