Τα ασφαλιστικά ταμεία ζητούν από την ΤτΕ 10 δισ. σε μετρητά έναντι των ομολόγων τους

ΣΥΓΧΥΣΗ επικρατεί στις διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών για το ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις του haircut. Μάλιστα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ζήτησαν με επιστολές τους προς τον διοικητή της Tραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο την επιστροφή μέρους ή και ολόκληρου του ποσού των διαθέσιμών τους σε μετρητά. Συγκεκριμένα, το Tαμείο των Επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών), το Ταμείο Πρόνοιας αλλά και Επικούρησης του ιδιωτικού τομέα και των εργαζομένων στον Tύπο (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) διεκδικούν την επιστροφή 10 δισ. ευρώ σε ρευστό, τα οποία ωστόσο έχουν μετατραπεί σε ομόλογα του Eλληνικού Δημοσίου, κάτι που προβλέπεται ως επένδυση από το άρθρο 45 και 46 του Ν. 3863/10.

Στις επιστολές τους οι διοικήσεις επισημαίνουν όπως δημοσιεύει η express.gr, ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μεταβολή των καταθέσεων σε ομόλογα και εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη των αποθεματικών τους.

Την ίδια στιγμή, στάση αναμονής τηρεί η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ σχετικά με το πώς μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κινητή περιουσία της και ειδικότερα τα ομόλογα του Eλληνικού Δημοσίου που κατέχει η ΑΕΔΑΚ του Ιδρύματος, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η λήψη ευθυνών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αρνείται να παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ομόλογα, καθώς μέσω των συγκεκριμένων χρεογράφων (εγγυήσεις) το Iδρυμα έχει τη δυνατότητα να ανοίγει γραμμές repo, προκειμένου να αντλεί ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook