Γη και ύδωρ στους Κινέζους εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να προσελκύσουν κεφάλαια που θα δώσουν μια βαθιά ανάσα στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μέσω του προσωρινού Ταμείου Στήριξης (EFSF) και παράλληλα να διασφαλίσουν την «συνεργασία» μιας εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη σε αυτή την κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο.

Με πρώτον τον ίδιο το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήδη έχει έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, επιχειρώντας να τον πείσει για την επένδυση κινεζικών κεφαλαίων στο ευρωπαϊκό χρέος, τώρα ήρθε η σειρά του ίδιου του Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του EFSF, να δηλώσει, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, πως το Ταμείο είναι διατεθειμένο ακόμα και να εκδώσει ομόλογα σε γουάν εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την κινεζική κυβέρνηση!

Ο χερ Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, σημείωσε μεν πως δεν περιμένει να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με τους Κινέζους ηγέτες αναφορικά με την εξασφάλιση περαιτέρω πόρων για το EFSF, πλην όμως τόνισε πως αναμένει «την συνέχιση της αγοράς ομολόγων του EFSF από την Κίνα» ιδίως τώρα που αποφασίστηκε η επέκταση των πόρων του έως το ποσό του ενός (1) τρισ. ευρώ.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει ιδιαίτερη ανάγκη να επενδύσει τα πλεονάσματά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ταμείου αναφερόμενος στην συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ύψους 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσθεσε πως το EFSF σχεδιάζει … νέα επενδυτικά εργαλεία για να προσφέρει ένα καλό προϊόν που «θα είναι εμπορικά ενδιαφέρον». Και επιπλέον τόνισε πως η επικύρωση, από τους οίκους αξιολόγησης, της ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης (“AAA”) του ταμείου προσφέρει και την απαραίτητη διασφάλιση για τους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο περιορίστηκε να δηλώσει πως η χώρα του αναμένει αποσαφηνίσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του EFSF πριν επενδύσει στο νέο μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ερωτώμενος αν το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ισχυρότερων οικονομικά κρατών στις Κάννες δήλωσε ότι η αγορά ομολόγων από το EFSF δεν βρίσκεται στην ατζέντα της επερχόμενης συνόδου των G20.

Την ίδια ώρα και πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης δήλωνε πως η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι έτοιμη να δανείσει αποθεματικά της «για να συμβάλει στη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο Dow Jones Newswires – σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Κινέζου υφυπουργού Οικονομικών – πως η ιδέα της συνεισφοράς κεφαλαίων από τρίτες χώρες στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διασώσεων θα συζητηθεί στις Κάννες. «Η ιδέα είναι να βγούμε από τη συνάντηση του G20 με μια λύση για αυτή την κρίση».

Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα προτιμούσε να δανείσει τα χρήματα στους Ευρωπαίους μέσω διμερούς συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Τεχνικά, τα συναλλαγματικά της Βραζιλίας, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 352 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν θα αλλάξουν, είπε ο αξιωματούχος καθώς θα διατηρούνται στο ΔΝΤ. Ο αξιωματούχος σημείωσε τέλος ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα συμβάλει άμεσα σε ένα όχημα ειδικού σκοπού που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook