Ιστορική χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, τονίζοντας ότι δημιουργεί «οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού». Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του για τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα αν και τονίζει πως βρίσκεται σε επαφές με τους επικεφαλής και με την κυβέρνηση για να προστατευτούν τα συμφέροντά τους.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και όπως αναδημοσιεύει το in.gr, ο κ.Νταλάρα δηλώνει αισιόδοξος για τη συμφωνία που υπογράφτηκε. «Αυτή δεν είναι απλώς μία ανεξάρτητη προσωπική κρίση ότι επρόκειτο για μία ισορροπημένη συμφωνία. Βασίστηκε πάνω σε όλες τις διαβουλεύσεις μου με τους επενδυτές. Είμαι πολύ βέβαιος και έχω εμπιστοσύνη ότι αυτό στο οποίο καταλήξαμε θα ήταν μία επιτυχημένη ανταλλαγή» είπε.

Τονίζει ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανταλλαγή, αλλά δηλώνει βέβαιος πως η συμμετοχή θα είναι πολύ υψηλή. «Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία και είμαι πολύ ενθαρρυμένος».

»Πιστεύω ότι δημιουργεί μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και δημιουργεί οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έκανε μεγάλες θυσίες και δύσκολες προσαρμογές» προσθέτει ο επικεφαλής του IIF.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι η επιρροή στις τράπεζες από το «κούρεμα» 50% θα είναι επώδυνη και τόνισε πως η κατάσταση αυτή τον ανησυχεί ιδιαίτερα. «Είμαι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τις τράπεζες για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και θα τους παρέχουμε περισσότερες πιστώσεις για τα επόμενα χρόνια για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις απώλειες των τελευταίων δύο ετών».

Υπογραμμίζει, επίσης, πως αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε το χρέος θα γίνει βιώσιμο. «Έχω εμπιστοσύνη ότι αυτό θα δώσει νέα ενέργεια και θα αφαιρέσει την κούραση, η οποία τους τελευταίους τρεις μήνες περιέβαλλε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα» είπε.

Προσθέτει επίσης ότι αυτή συμφωνία δεν επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. «Δεν συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Αλλά είχα συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και σίγουρα δεν είναι αίσθησή μου ότι αυτή η συμφωνία επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον το αντίθετο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook