ΟI έντονες διακυμάνσεις ήταν για άλλη μία εβδομάδα το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο ακραίων φαινομένων μεταβλητότητας.

Εν μέρει το φαινόμενο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμενόμενο καθώς οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και κατ\’ επέκταση στη σύνθεση των μετοχολογίων τους και είναι επόμενο κάθε σχετική εξέλιξη να προκαλεί τις ανάλογες αναταράξεις στις τραπεζικές αποτιμήσεις.

Ενδεχομένως ο αρχικός ενθουσιασμός της υποδοχής της απόφασης να συνδέεται, σύμφωνα με την express.gr, με την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου (χρεοκοπία, στάση πληρωμών κ.λπ.) αφού σε γενικές γραμμές το νέο \”κούρεμα\” είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τα μεγέθη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και ίσως οι επιπτώσεις να μη συνάδουν με την αισιοδοξία που εκφράστηκε σε όλες τις τραπεζικές μετοχές.

Η πρώτη ανάγνωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων τοποθετεί τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στα 12 – 14 δισ. ευρώ (εφόσον συμπεριληφθεί το «titlos») καθιστώντας αναγκαίες τις κεφαλαιακές ενισχύσεις όλων των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεδομένης της αύξησης των αναγκών στα εποπτικά κεφάλαια από την ΕΚΤ κατά το 2012 αλλά και των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού τεστ της BlackRock που θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο, οι τραπεζικοί οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυξήσεως κεφαλαίων στην ιστορία τους με ορατό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης όσων αποτύχουν να συγκεντρώσουν τα σχετικά κεφάλαια.

Τεχνικά, η αγορά ενεργοποίησε μετά από πολλούς μήνες ανοδικό σήμα όταν ο Γενικός Δείκτης διέσπασε στη συνεδρίαση της Πέμπτης τον κινητό μέσο των 30 ημερών. Διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί ένα πλαγιοανοδικό μονοπάτι από τις 10 Οκτωβρίου το οποίο έχει δοκιμαστεί δύο φορές και η εξέλιξή του συγκλίνει με την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Τα χρονικά περιθώρια αυτής της σύγκλισης έχουν περιοριστεί αρκετά καθώς οι πρόσφατες ανοδικές απόπειρες του Γενικού Δείκτη δεν έχουν δώσει ακόμα κάποια απόσταση ασφαλείας από τη θεωρητική στήριξη που παρέχει το πλαγιοανοδικό κανάλι ενώ η άνοδος της Πέμπτης έχασε αρκετούς πόντους από το υψηλό ημέρας ώστε να δώσει κάποια δυνατή ένδειξη ανοδικής συνέχειας.

Η εικόνα παραμένει εύθραυστη και οι μνήμες της 21ης Ιουλίου δημιουργούν αρκετές αναστολές ως προς την αυθόρμητη εισροή νέων κεφαλαίων που θα συντηρούσαν ένα καλό ανοδικό momentum. Αυτό μεταφράζεται σε μια αυστηρή και πειθαρχημένη διαχείριση εφόσον ο Γενικός Δείκτης διασπάσει καθοδικά τις 780 μονάδες περικόπτοντας άμεσα βραχυπρόθεσμες ζημίες.

Και η ερχόμενη εβδομάδα είναι πλούσια από γεγονότα με ειδικό βάρος στις εγχώριες εξελίξεις: Στις 3 και 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του G-20 ενώ στις 2 και 3 Νοεμβρίου οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική θα ανακοινώσουν την πολιτική τους για τα επιτόκια χωρίς να αναμένεται κάποια μεταβολή. Επισημαίνεται ακόμα ότι από τις εισηγμένες εταιρίες που θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2011 ξεχωρίζουν την ερχόμενη εβδομάδα η S&B (3/11) και Eurobank Properties (4/11).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook