«Το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα, δεν υπάρχει μια κεντρική τράπεζα ως σημείο αναφοράς και δεν έχει μια ενωμένη κυβέρνηση για την οικονομία» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός προκαλώντας αντιδράσεις.

«Για το λόγο αυτό, επειδή είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση της κερδοσκοπίας και είναι προβληματική η διάθεση των ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος» πρόσθεσε, μιλώντας στη «Γενική Συνέλευση για το εμπόριο της Ιταλίας με το εξωτερικό».

Αργότερα, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν: «Το ευρώ είναι η σημαία μας. Όπως πάντα, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πολεμικές, βασιζόμενοι σε μια φράση μου, την οποία ερμηνεύουν με τρόπο ανακριβή και κακόβουλο» τόνισε ο Σίβλιο Μπερλουσκόνι.

«Η Ιταλία κάνει τεράστιες θυσίες ακριβώς για να υπερασπίσει το ευρώ από την κερδοσκοπική επίθεση. Αλλά το πρόβλημά είναι ότι πρόκειται για το μόνο νόμισμα στον κόσμο χωρίς ενιαία κυβέρνηση, χωρίς ένα κράτος, χωρίς μια τράπεζα στην οποία να αναφέρονται όλοι. Και για το λόγο αυτό, ακριβώς, είναι αντικείμενο κερδοσκοπικών επιθέσεων» συνέχισε.

Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, η οποία τόνισε ότι είναι «επικίνδυνο» να γίνονται τέτοιες δηλώσεις, τη στιγμή που η Ιταλία είναι ακόμη «υπό στενή ευρωπαϊκή παρακολούθηση».

Σχολιαστές εκτίμησαν ότι οι δηλώσεις Μπερλουσκόνι αποτελούν πιθανότατα μια «συμβιβαστική παραχώρηση» στις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της Λέγκα του Βορρά.

in.gr