Η Goldman Sachs με ανάλυση της υπολογίζει πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες μετά την συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου .

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ μετά από αυτή την απόφαση ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (Core Τier 1) θα διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα θα διαμορφωθεί στο 1,8% , για την Alpha Bank στο 5,6% και για την Marfin Popular στο 2,9%.

Σε αρνητικό πρόσημο διαμορφώνεται ο Core Τier 1 για τοΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο (-16.5%), την Αγροτική Τράπεζα (-7,2%), την Τράπεζα Πειραιώς (-0,9%) και την EFG Eurobank (-0,5%).

Η Goldman Sachs υπολογίζει τα ποσά που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα για να πετύχει τον στόχο για Core Τier 1 στο 9%, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ευρωζώνη μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Τά ποσά που θα απαιτηθούν από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 1,9 δισ. για την Αγροτική Τράπεζα, 3,7 δισ. για την Τράπεζα Πειραιώς, 4,4 δισ. για την EFG Eurobank, 5 δισ. για την Εθνική, 1,7 δισ. για την Marfin και 1,6 δισ. για την Alpha Bank.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί πως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόνισε ότι στόχος για τις ελληνικές τράπεζες είναι να πετύχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10%, όπως τον είχε προσδιορίσει πριν από κάποιους μήνες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΕΒΑ στην ανακοίνωση της επισημαίνει πως ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 30 δισ. ευρώ για να φτάσουν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% όπως προβλέπει η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό που ήδη έχει καλυφθεί από το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας για την χώρα, σύμφωνα με την αρχή.

Η GS θεωρεί ότι οι μεμονωμένες ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές, καθώς για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν μέτρα που να έχουν στόχο τη σταθεροποίηση των κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ποσό που χρειάζεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), θα χρειαστούν 106 δις. ευρώ, όμως η GS θεωρεί ότι θα χρειαστούν 113 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί στα 72 δις. ευρώ εάν κεφαλαιοποιηθούν τα κέρδη του 2011 και του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newscode.gr, η GS θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε το επόμενο διάστημα αύξηση της κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες, ιδιαίτερα στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, καθώς σύμφωνα με το πλάνο, σε περίπτωση που τα κεφαλαιακά κενά δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, τότε θα πρέπει να στηρίξει τις αυξήσει το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook