Με ερώτηση του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών επισημαίνει το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα με τις offshore εταιρείες και την ανάγκη για τον εντοπισμό τους. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Τεράστιο πρόβλημα φοροδιαφυγής διαπιστώνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα, οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που εμφανίζουν ως μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο και δραστηριότητα τα ακίνητα και δεν καταβάλλουν το 15% του ετήσιου φόρου, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν υπάρχει μητρώο offshore εταιρειών στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να νομοθετεί ρύθμιση και να θεσμοθετεί και έτσι δρουν ανεξέλεγκτα, ενώ θα έπρεπε σε περίπτωση που δεν πληρώνουν, να μην έχουν δικαίωμα συναλλαγών και αγοραπωλησιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Επειδή μέσω της offshore εταιρείας οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων αποφεύγουν μια σειρά από φόρους, καλύπτονται κάτω από ένα πέπλο ανωνυμίας και γλιτώνουν το πόθεν έσχες κατά την αγορά του ακινήτου, καθώς και τους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών κατά τη μεταβίβασή του και επειδή πολλοί κάτοχοι offshore εταιρειών επιλέγουν να μην πληρώνουν τον ετήσιο φόρο ποντάροντας στον μη εντοπισμό του από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ, ούτε τότε που ήταν 3% από το 2003 ως το 2009

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1. Πόσες offshore έχουν εντοπιστεί με ιδιοκτησία ακινήτου στην Ελλάδα;

2. Πόσες από αυτές έχουν καταβάλλει τους προβλεπόμενους φόρους για τα ακίνητα;

3.Τι θα πράξετε με αυτές που δεν έχουν καταβάλλει τους φόρους;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook