Ο Τζον Νταμπίρι, ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, και η ομάδα του ήθελαν να μάθουν αν αυτό σήμαινε κάτι. Έτσι, έριξαν πράσινη χρωστική μπροστά από κάποιες μέδουσες και παρακολούθησαν τις κινήσεις του νερού γύρω τους. Τα πλάσματα αυτά κολυμπούν συσπώντας ένα δακτύλιο από μυς – συμπτύσσοντας το ομπρελόμορφο σώμα τους και εκτοπίζοντας νερό.

Η χρωστική αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος του εκτοπισμένου νερού στη συνέχεια απορροφάται εκ νέου, ακολουθώντας τις μέδουσες στις επόμενες κινήσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι μέδουσες ανεβαίνουν κάθε μέρα εκατοντάδες μέτρα προς την επιφάνεια για να βρουν τροφή, παρασύρουν μαζί τους κρύο, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες νερό από τα βάθη του ωκεανού και μετά θερμότερα ρεύματα προς τα κάτω.

Η ομάδα του Νταμπίρι, αφού απέδειξε την ικανότητα των μεδουσών να αναμειγνύουν το νερό, εστιάζει πλέον στο κριλ και σε άλλα μικροσκοπικά καρκινοειδή που αριθμούν τρισεκατομμύρια άτομα. Πιστεύει ότι όλα αυτά τα θαλάσσια πλάσματα μαζί μπορούν να συναγωνιστούν την ισχύ των ανέμων και της παλίρροιας στην ωκεάνια κυκλοφορία. – Βίκι Βάλενταϊν

Η πράσινη μπογιά δείχνει το νερό που παρασέρνει μια μέδουσα καθώς κολυμπά.

(nationalgeographic)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook