Στο Ηράκλειο θα βρεθεί στα τέλη του μήνα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο να προωθήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης των συνεταιρισμών και των οργανώσεων, αλλά και να ακούσει για μια ακόμη φορά τα προβλήματα των αγροτών της Κρήτης.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα περίπου την προσπάθεια για την ανασύσταση του συνεταιριστικού κινήματος, με τη διαδικασία να έχει μπει στη φάση της διαβούλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός θα επισκεφτεί το Ηράκλειο και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τον αγροτικό Καλλικράτη.

Στόχος του υπουργείου είναι -κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας- να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό τη διαδικασία για τις επιβεβλημένες αλλαγές στον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να έχει τεθεί προς υλοποίηση το νέο σχέδιο για τους αγρότες ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Όπως είχε δηλώσει άλλωστε πριν ένα μήνα περίπου, το θέμα αυτό θα τεθεί σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, τις Υπηρεσίες και φυσικά τους ίδιους τους αγρότες, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις, να εξεταστεί σφαιρικά το θέμα και να προχωρήσουν οι αλλαγές, με ορθολογικό και καθολικά αποδεκτό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εσωκομματικές συσκέψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και φορέων του αγροτικού τομέα.

Οι λεπτομέρειες

Στο άκουσμα των… καλλικρατικών αλλαγών, οι αγρότες δηλώνουν ικανοποιημένοι, όμως κρατούν κάποιες επιφυλάξεις, καθώς ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης δεν έχει ξεκαθαρίσει κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη διάρθρωση των συνεταιρισμών, τη νέα τους μορφή, αλλά και τα χρέη τους. Την αντίδρασή της έχει ήδη εκφράσει η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ειδικά το κομμάτι των χρεών αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» σήμερα και πολλοί θα ήθελαν να δουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωράει σε μια διαγραφή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, το πιθανότερο και πιο λογικό είναι να υπάρξει κάποια ευνοϊκότερη ρύθμιση των ποσών που χρωστάνε οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Ποσά τα οποία κυμαίνονται από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και σε δυσθεώρητα -για συνεταιρισμούς- νούμερα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος και η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί για να γίνουν οι αλλαγές αυτές, μεταμορφώνοντας…καλλικρατικά το τοπίο και στον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαβούλευση, το επόμενο βήμα θα είναι να δοθεί στα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου για την τελική διαμόρφωση και ψήφιση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook