Η πρόεδρος της Ελβετίας Μισλέν Καλμί-Ρέι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έως τον Δεκέμβριο, στη διάρκεια συνάντησής της με το Ρώσο ομόλογό της Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην κατοικία του στο Γκόρκι, έξω από τη Μόσχα, ενώ την ίδια ώρα Ελβετοί διαμεσολαβητές σπεύδουν στη Γεωργία προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση να άρει τα εμπόδια που προβάλλει στην ένταξη της Μόσχας στον Οργανισμό.

"Ελπίζω ότι οι σημερινές συνομιλίες μας θα είναι εποικοδομητικές και ότι τα αποτελέσματά τους θα επιτρέψουν στη Ρωσία να ενταχθεί στον Π.Ο.Ε στο τέλος του έτους, τον Δεκέμβριο", τόνισε η Καλμί-Ρέι.

Όπως αναμενόταν ο Ρώσος πρόεδρος τη διαβεβαίωσε ότι "και η Ρωσία το επιθυμεί πολύ".

Εν τω μεταξύ, όπως δημοσιεύει η enet.gr,  οι Ελβετοί διαμεσολαβητές κατευθύνονται στη Γεωργία, καθώς έχει προβάλλει βέτο στο ρωσικό αίτημα, προκειμένου να αλλάξει τη στάση της, ενώ αξιωματούχος του Κρεμλίνου εκτίμησε ότι είναι θέμα ωρών να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και έχει ετήσιο ΑΕΠ περίπου 1,9 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 2,8% της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ένταξή της στον ΠΟΕ μεταξύ άλλων θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στη χώρα δύο δεκαετίες μετά και την πτώση του κομμουνισμού.

Ωστόσο η Γεωργία, χώρα η οποία βρέθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα σε πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, είναι το μοναδικό κράτος μέλος από τα 153 μέλη του ΠΟΕ που προβάλλει αντιρρήσεις στην ένταξη της Ρωσίας.