Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας \”Ησίοδος\” ζητώντας την δραστηριοποίηση των υπηρεσιών αγροτικής ανάπτυξης για τη σύνταξη εκθέσεων που θα αποσταλούν στην Ε.Ε προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθεί η ευρύτερη  αγορά αγροτικών προϊόντων λόγω του e-coli.

Γνωρίζετε πολύ καλά το πόσο άδικα εξελίχθηκε το πρόγραμμα αποζημίωσης για τους αγρότες μας που επλήγησαν από το e-coli . Οι περισσότεροι έμειναν εκτός και όσοι αποζημιώνονται έχουν τεράστιες διαφορές (από 17,00 έως και 23000,00 ευρώ περίπου) . Η αναστάτωση και ο θυμός μεταξύ των συναδέλφων είναι τεράστια και οι ευθύνες αποδίδονται σε όλα τα επίπεδα . Το αίτημα για αποκατάσταση της δικαιοσύνης είναι καθολικό .

Στην τελευταία συνεδρίαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΕ , οι εκπρόσωποι των χωρών της Γαλλίας , της Ιταλίας και της Ισπανίας , κατέθεσαν αίτημα διεκδίκησης αποζημίωσης των παραγωγών μήλων , αχλαδιών και πυρηνόκαρπων λόγω υποκατανάλωσης και χαμηλών τιμών από το e-coli.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την πρόθεση πολλών χωρών να ζητήσουν  και άλλες αποζημιώσεις  λόγω e-coli , μιας και η αναστάτωση της αγοράς συνεχίστηκε και μετά τον Ιούνιο , καθώς επίσης την έκθεση των Ισπανών που σας επισυνάπτουμε και αναφέρει τεκμηριωμένα το πραγματικό ύψος απώλειας του εισοδήματος τους ανά προϊόν.  

Εξευτελιστικές τιμές και ελάχιστη ζήτηση εξακολούθησαν να έχουν  και τα δικά μας προϊόντα , τον Ιούλιο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο , με αποτέλεσμα οι παραγωγοί που συνέχισαν την καλλιέργεια , μην πιστεύοντας σε πραγματική αποζημίωση από την ΕΕ ,να μην καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδα παραγωγής ούτε στο ελάχιστο .

Αυτό προκύπτει από στοιχεία των δημοπρατηρίων συγκρίνοντας τις τιμές του 2010 με αυτές του 2011, αλλά και από στοιχεία της EUROSTART .

Κύριε περιφερειάρχη, είναι επιτακτική ανάγκη να δραστηριοποιηθούν οι υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης και να συντάξουν εκθέσεις που να αποδεικνύουν τα παραπάνω , ώστε να γίνουν η βάση για ένα νέο ελληνικό αίτημα στην ΕΕ ανάλογο με αυτά των άλλων χωρών . Οι εκθέσεις αυτές θα πρέπει να αναφέρουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία και να αποκατασταθεί η προηγούμενη αδικία για τους αγρότες μας\”.  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook