Σκληρό παζάρι ξεκινά από την Δευτέρα σχετικά με τους όρους ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» 50% στο ελληνικό κρατικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι τουλάχιστον 9 στις 10 τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα, λέγοντας ότι «(ποσοστό) άνω του 90% των τραπεζών θα συμμετάσχουν».

«Αναμένω ότι η μείωση θα είναι περίπου 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σχεδόν το 35-40% του ΑΕΠ», σημείωσε.

Πάντως, δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά στις αντίστοιχες τοποθετήσεις ασφαλιστικών εταιριών σε ελληνικά ομόλογα «Ίσως χρειαστεί λίγη πειθώ ακόμη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π.Χριστοδούλου εκτιμά πως οι συζητήσεις με τους ιδιώτες θα ολοκληρωθούν εντός του Νοεμβρίου.

«Οι επαφές με ιδιώτες επενδυτές που θα ξεκινήσουν για το PSI θα διαρκέσουν 2 έως 3 εβδομάδες. Θα υπάρξουν διάφορες επιλογές που θα προταθούν προς τους ιδιώτες, μία θα μπορούσε να είναι να πάρουν 70% σε ομόλογα και 30% σε μετρητά», είπε.

Όπως εξήγησε, από τα 206 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το εμπορεύσιμο χρέος (ομόλογα σε κυκλοφορία) και επί των οποίων θα εφαρμοστεί η απομείωση του 50%, θα προκύψει ένα νέο χρέος, ύψους 103 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό θα αναλύεται με επιμέρους δράσεις, όπως για παράδειγμα, θα μπορούσε ποσό 70 δισ. ευρώ να αφορά σε νέα ομόλογα και το υπόλοιπο των 33 δισ. ευρώ να συνίσταται στην καταβολή μετρητών.

Εναλλακτικά, είπε ο κ. Χριστοδούλου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λύσεις επαναγοράς χρέους, παροχής εγγυήσεων σε ορισμένες τράπεζες ή επιπλέον ομολόγων.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απηύθυνε τελεσίγραφο στους τραπεζίτες, να αποδεχθούν τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε δηλώσεις του προς το περιοδικό Spiegel που κυκλοφόρησε σήμερα Δευτέρα.

«Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», λέει ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές.

«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», σημειώνει σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook