Το 2012 θα κατασκευαστεί η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο πλαίσιο του Desertec, του πλέον φιλόδοξου ηλιακού project.

Η μονάδα, ισχύος 500 μεγαβάτ και κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αναπτυχθεί στο Μαρόκο.

«Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2012», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» ο  Ernst Rauch, ένας εκ των ιδρυτών της «Βιομηχανικής Πρωτοβουλίας του Desertec».

Το Desertec ιδρύθηκε το 2009, με τη συμμετοχή κατά κύριο λόγο γερμανικών εταιρειών και προϋπολογισμό 400 δισεκατομμύρια ευρώ, για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα την επόμενη δεκαετία.

\"http://www.solarthermalmagazine.com/wp-content/uploads/2010/04/desertec-technologies-Solar-thermal.jpg\"

Σε ό,τι αφορά στο συγκρότημα στο Μαρόκο, το οποίο θα εκτείνεται σε έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε πρώτη φάση θα κατασκευαστεί μια μονάδα ισχύος 150 μεγαβάτ, σε 2 με  4 χρόνια, κόστους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αναλόγως με την τεχνολογία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2014 ή το αργότερο το 2016», δήλωσε ο κ. Rauch, επισημαίνοντας ότι πληροφορίες που αφορούν την ακριβή τοποθεσία θα αποφασιστούν το αργότερο το 2012.

Σημειώνεται ότι στόχος της Βιομηχανικής Πρωτοβουλίας του Desertec είναι η εξεύρεση τρόπων για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στις ερήμους της Βορείου Αφρικής και η μεταφορά της ενέργειας αυτής σε ποσοστό 15% στην Ευρώπη μέχρι το 2050.




Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook