Αρκετές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να αναπτύξουν μεθόδους παρέμβασης στη διαδικασία της μνήμης ώστε οι τραυματικές εμπειρίες να γίνουν ηπιότερες ή να περάσουν στη λήθη μαζί με το φόβο και το άγχος που τις συνοδεύει. Οι έρευνές τους θα βοηθήσουν να βρεθεί θεραπευτική αγωγή για όσους υποφέρουν από το σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Πειράματα σε ζώα κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν.

Oδυνηρές μνήμες από καταστροφές, ατυχήματα, πολέμους ή κακοποιήσεις βασανίζουν πολλούς ανθρώπους. Πολλές φορές αρκεί ένας δυνατός θόρυβος ή έντονο φως για να ανασυρθεί έντονο αίσθημα φόβου.

\"http://www.scienceillustrated.gr/wp-content/uploads/2011/10/032.jpg\"

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες μελετούν διάφορες αγωγές, όπως παραδοσιακές θεραπείες ψυχολογικής υποστήριξης, φάρμακα ή επεμβάσεις στον εγκέφαλο, προκειμένου να περάσουν στη λήθη ή να καταστούν λιγότερο επώδυνες οι τραυματικές εμπειρίες. Ιδιαίτερα για τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες PTSD, οι προσπάθειες εστιάζουν στην απαλλαγή τους μέσω της αναβίωσης της τρομακτικής εμπειρίας σε ασφαλές πλέον περιβάλλον.

Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι με αυτό τον τρόπο η τραυματική εμπειρία θα αποσυνδεθεί από το έντονο συναίσθημα φόβου.

\"http://www.scienceillustrated.gr/wp-content/uploads/2011/10/022.jpg\"

Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι ικανοποιητικά. Η θεραπεία «θάβει» το συναίσθημα φόβου χωρίς όμως να το εξαλείφει. Οι επώδυνες μνήμες υπάρχουν. Ο φόβος υποβόσκει σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

(scienceillustrated)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook