Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι απελευθερώνονται ένζυμα που παράγουν ένα αέριο (το propanethial Sulfoxide). Όταν αυτό το αέριο έρθει σε επαφή με τα μάτια, τα κάνει να δακρύζουν -ως φυσιολογική αντίδραση- ώστε να παράγουν ένα ήπιο οξύ. Η παραγωγή αυτού του οξέος πονάει. Οπότε στη συνέχεια, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στους δακρυγόνους αδένες να εκκρίνουν ακόμα περισσότερα υγρά για να ξεπλύνουν τα μάτια.

Πολλοί προτείνουν τις παρακάτω λύσεις για... λιγότερα δάκρυα!

  • Άφησε τα κρεμμύδια στο ψυγείο αρκετή ώρα πριν τα καθαρίσεις
  • Καθάρισέ τα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό
  • Καθαρίζουμε πρώτα όλο το κρεμμύδι και στο τέλος τη ρίζα του