Τα ειδικά συνεργεία απάντλησης πετρελαίου εγκατέλειψαν σήμερα το φορτηγό πλοίο Rena, το οποίο έχει προσαράξει εδώ και περίπου ένα μήνα σε ύφαλο, στ΄ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι ότι το πλοίο μπορεί να κοπεί στα δυο και να βυθιστεί λόγω της επικείμενης επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Τα συνεργεία έχουν ήδη απαντλήσει περισσότερους από 1.000 τόννους πετρελαίου από το Rena, το οποίο προσάραξε στις 5 Οκτωβρίου στ\’ ανοικτά του λιμανιού Ταουράνγκα. Στις δεξαμενές του πλοίου παραμένουν 358 τόννοι πετρελαίου.

Τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για την απάντληση του πετρελαίου από το 47.000 τόννων πλοίο Rena πριν αυτό διαλυθεί επιδεινώνοντας την χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Μέχρι στιγμής από το υπό λιβεριανή σημαία πλοίο έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα πάνω από 360 τόννοι πετρελαίου, ρυπαίνοντας ορισμένες από τις ωραιότερες ακτές της Νέας Ζηλανδίας και σκοτώνοντας 1.365 θαλασσοπούλια και 13 φώκιες.

Ο φιλιππινέζος καπετάνιος του πλοίου και ο πλοηγός του πρόκειται να δικαστούν κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή.

Η Υπηρεσία Ναυτιλίας της Νέας Ζηλανδίας προειδοποίησε για κύματα ύψους άνω των 5 μέτρων τις επόμενες 24 με 48 ώρες γεγονός που θα καταστήσει επικίνδυνη τη συνέχιση της επιχείρησης απάντλησης του πετρελαίου από τις δεξαμενές του πλοίου. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, στην περιοχή αναμένονται άνεμοι, οι οποίοι θα πνέουν με 55 χλμ την ώρα.

Το Rena μεταφέρει 1370 κοντέινερς, 88 από τα οποία έχουν πέσει στη θάλασσα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook