Περαιτέρω κίνητρα σε όσους κάνουν χρήση της κάρτας αποδείξεων, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Νικολόπουλου, για την κάρτα αποδείξεων, ο υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «το κίνητρο που δίνεται από το υπουργείο στον πολίτη είναι η διευκόλυνσή του κατά την άθροιση του συνόλου των αποδείξεων που απαιτούνται εκ του νόμου για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου, καθώς και η μη υποχρέωση τήρησή τους» και προσθέτει πως «περαιτέρω κίνητρα εξετάζονται από το υπουργείο».

Ο βουλευτής της ΝΔ, στην ερώτησή του καλούσε το υπουργείο όχι μόνο να ενημερώσει «αν θα δοθούν κίνητρα σε όσους κάνουν χρήση της φοροκάρτας», αλλά και να διευκρινίσει γιατί απέκλεισε τις κάρτες των τραπεζών από τον ρόλο της φοροκάρτας, κάτι που θα παρέκαμπτε το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και της γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας των πολιτών.

Όπως εξηγεί με το έγγραφό του ο υπουργός, «το υπουργείο αποφάσισε σε πρώτη φάση να αποκλείσει τις κάρτες των τραπεζών από το ρόλο της κάρτας αποδείξεων, δεδομένου ότι η κάρτα αποδείξεων δεν είναι τραπεζικό προϊόν, έχει διαφορετική λειτουργικότητα από τις κάρτες τραπεζών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αγορές τοις μετρητοίς». Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος σπεύδει αν ενημερώσει τον βουλευτή ότι το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης.

Στο ερώτημα του κ. Νικολόπουλου «πώς διασφαλίζεται ότι το ποσό που πληρώνει ο πολίτης για το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζει ταυτίζεται με την καταχώριση που περνά στο υπουργείο, μέσω της φοροκάρτας», ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «κατά τη χρήση της κάρτας αποδείξεων εκδίδεται αποδεικτικό, το οποίο ο πολίτης δύναται να αντιπαραβάλει με την νόμιμη απόδειξη λιανικής πώλησης».

Τέλος στο ερώτημα «ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο ώστε να τοποθετηθούν POS σε όλα τα εμπορικά σημεία», ο υπουργός αναφέρει ότι «το υπουργείο δεν έχει λάβει προς το παρόν κάποια συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ωστόσο προς όφελος του επιτηδευματία να μπορεί να εξυπηρετήσει καταναλωτές που κάνουν χρήση της κάρτας αποδείξεων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook