Η εφαρμογή της νέας Kοινής Aγροτικής Πολιτικής για το ελαιόλαδο αλλά και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πολιτική σε χώρες παραγωγής που δεν ανήκουν στην Ευρωπαική Ένωση, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου για το ελαιόλαδο οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στα Χανιά.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 150 σύνεδροι από τις 17 ελαιοκομικές χώρες του κόσμου καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Διεθνούς συμβουλίου Ελαιολάδου, αλλά θλιβερή παραφωνία απετέλεσε η απουσία εκπροσώπων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, φέτος αναμένεται ρεκόρ στην παραγωγή του ελαιολάδου, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσει στα 3.100.000 τόνους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θα προέρχεται από τις Ευρωπαικές ελαιοπαραγωγικές χώρες και κυρίως από την Ισπανία, αλλά σημαντική αύξηση παραγωγής θα έχουν και χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία, η Τυνησία και κυρίως το Μαρόκο που αύξησε κατά πολύ τις εκτάσεις με ελαιοκαλλιέργειες.

Η ανησυχία που εκφράστηκε αφορούσε στην αναμενόμενη επίπτωση που θα έχει αυτή η μεγάλη παραγωγή στις τιμές του ελαιολάδου, οι οποίες έτσι κι αλλιώς τα τελευταία δύο χρόνια κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνεται κυρίως από το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Χανίων συνεχίζονται.