Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν για σήμερα εκατομμύρια πολίτες στην Αίγυπτο, θέλοντας να «απαντήσουν» στο διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στόχος των διοργανωτών είναι να συγκεντρωθούν πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά να κατευθυνθούν προς το προεδρικό μέγαρο στην Ηλιούπολη του Καΐρου.
 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο λόγος που δεν το έκαναν μέχρι τώρα ήταν για να μην αφήσουν την πλατεία Ταχρίρ με λίγο κόσμο και βρουν την ευκαιρία να την εκκενώσουν οι αρχές. Αν σήμερα συγκεντρώσουν τον κόσμο που επιθυμούν θα επιχειρήσουν τη μεγάλη πορεία.

Το διάγγελμα του Μουμπάρακ

Αργά χθες το βράδυ και παρά τα όσα λέγονταν και γράφονταν κατά τη διάρκεια της ημέρας ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν παραιτήθηκε από την προεδρία της Αιγύπτου και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αίγυπτος δεν υποκύπτει σε ξένες πιέσεις.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, αφού τόνισε πως μιλά «από την καρδιά» του, ανέφερε πως «δεν θα πάει χαμένο το αίμα» όσων έχασαν τη ζωή τους, τις τελευταίες ημέρες, από τα πρόσφατα γεγονότα. Εξάλλου σημείωσε πως δεν θα είναι το θύμα των διεθνών πιέσεων. Aπολογήθηκε, τονίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλο πόνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία γεγονότα, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της λαϊκής εξέγερσης, επεσήμανε ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι μάταιος και πρόσθεσε ότι έχει πειστεί απολύτως από τις τίμιες προθέσεις και τα τίμια αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, κάτι που είχε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κα ουδένα τρόπο εντολές από το εξωτερικό και ότι προτίθεται να παραδώσει ορισμένες εξουσίες στον διορισμένο από τον ίδιο αντιπρόεδρο της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν. Εξάλου, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο, δήλωσε ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος.

Λίγο μετά το νέο διάγγελμα Μουμπάρακ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουλεϊμάν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ώστε η χώρα να επανέλεθει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς. Η απάντηση των διαδηλωτών ήταν άμεση: «Δεν πάμε πουθενά. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να φύγετε εσείς».

Μπαραντέι: Η Αίγυπτος θα εκραγεί

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου Μουμπάρακ να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη λήξη της θητείας του, προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος θα εκραγεί και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας.

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος διπλωμάτης, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου των Πυρηνικών των Ηνωμένων Εθνών, που ανήκει στις εξέχουσες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, έκανε τις δηλώσεις αυτές, μέσω Twitter, αμέσως μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook