Με 107 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 52 αποχές η Γενική Δάσκεψη της Unesco αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της Unesco για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει καταρχάς να γίνει σύσταση από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού και να ακολουθήσει ψηφοφορία με τη διασφάλιση της θετικής ψήφου των 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη. Οι αποχές καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες.

Στην εν λόγω ψηφοφορία η Ελλάδα ψήφισε υπέρ, όπως άλλωστε και η Γαλλία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν κατά.

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της Unesco που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.

«Ενθουσιασμένοι» οι Παλαιστίνιοι

\"http://cdnlive.albawaba.com/sites/default/files/imagecache/article_headline_node//sites/default/files/im/PALESTINE/palesrally5.jpg\"Την έντονη ικανοποίησή του για την ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco εξέφρασε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σημειώνοντας ότι αποτελεί «νίκη της δικαιοσύνης».

«Η ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco είναι μια νίκη του δικαίου, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας», σχολίασε ο Αμπάς, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Υψηλόβαθμη Παλαιστίνια αξιωματούχος δήλωσε ότι η απόφαση της Unesco να δεχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος ως πλήρες μέλος του οργανισμού είναι μία «πολύ σημαντική νίκη».

«Πρόκειται για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Υπάρχουν χώρες που ψηφίζουν βάσει αρχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μία αξιοσημείωτη πλειοψηφία στον κόσμο που δεν επιθυμεί να τιμωρεί τους Παλαιστίνιους και να τους αποκλείει από την κοινότητα των εθνών», πρόσθεσε η Ασράουι.

«Η μειοψηφία που ψήφισε κατά, και κυρίως οι ΗΠΑ, θα βρεθεί απομονωμένη στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «είμαστε ιδαίτερα ενθουσιασμένοι».

Ισραήλ: Η απόφαση της Unesco θα βλάψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στις ενέργειες που το βλάπτουν δεν θα είναι παθητική, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικρίνοντας τις μονομερείς ενέργειες της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανέλαβαν μονομερείς ενέργειες στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής σήμερα», δήλωσε, μερικές ώρες μετά την αποδοχή από την Unesco της Παλαιστίνης ως κράτους μέλους της.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες κινήσεις που βλάπτουν το Ισραήλ», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε, επίσης, ότι η σημερινή απόφαση της Unesco να κάνει πλήρες μέλος την Παλαιστίνη θα βλάψει την προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό.

«Πρόκειται για έναν μονομερή παλαιστινιακό ελιγμό που δεν θα αλλάξει τίποτε στην πραγματικότητα, αλλά απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για μία ειρηνευτική συμφωνία», όπως αναφέρει ο Γιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση.

«Αυτή η απόφαση δεν θα μετατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κανονικό κράτος, ενώ θέτει περιττά εμπόδια στο δρόμο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», προσθέτει η ανακοίνωση. Ο «σωστός και ο μοναδικός δρόμος» ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει τελματώσει είναι οι απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ εξάλλου ευχαρίστησε τις χώρες που απέδειξαν «την αίσθηση ευθύνης τους» και αντιτάχθηκαν στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco, ενώ χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εργάζεται για την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών, «δεν κατάφερε να λάβει κοινή θέση, ώστε να αποφευχθεί αυτή η απόφαση».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Unesco, Νίμροντ Μπαρκάν, δήλωσε ότι οι χώρες που υποστήριξαν το αίτημα των Παλαιστινίων θα δουν να μειώνεται η επιρροή τους στο Ισραήλ.

«Αυτό σίγουρα θα μειώσει την ικανότητά τους να επηρεάζουν τη θέση του Ισραήλ», κυρίως σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο Μπαρκάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΗΠΑ: «Πρόωρη και αντιπαραγωγική» η αναγνώριση της Παλαιστίνης

«Πρόωρη» και «αντιπαραγωγική» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την αναγνώριση από την Unesco της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής, επειδή δεν μπορούμε να δεχθούμε την πρόωρη αποδοχή των Παλαιστινίων ως πλήρους μέλους μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ όπως η Unesco», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Unesco Ντέιβιντ Κίλιον.

«Ο μόνος δρόμος προς τη (δημιουργία) ενός παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να είναι οι άμεσες διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει συντομότερη διαδρομή και κρίνουμε ότι οι προσπάθειες που είδαμε σήμερα είναι αντιπαραγωγικές», συνέχισε.

Οι ΗΠA είχαν ήδη ανακοινώσει ότι στην περίπτωση θετικής ψήφου, οι ίδιες θα αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους για τις δραστηριότητες της Unesco.

«Η δράση που αναλήφθηκε σήμερα περιπλέκει την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε τα προγράμματα της Unesco», επανέλαβε ο πρεσβευτής, χωρίς ωστόσο να δηλώσει σαφώς αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους προς τον Οργανισμό και προσέθεσε: «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη σημαντική εργασία της Unesco».

Οι ΗΠΑ στηρίχθηκαν σε δύο νόμους που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, η οποία θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Η αναστολή της χρηματοδότησης της Unesco από τις ΗΠΑ θα έχει βαριές συνέπειες για τον προϋπολογισμό της, καθώς η αμερικανική συμβολή σε αυτόν ανέρχεται στο 22%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook