Αμφίβολη κρίνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FT Deutschland, η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει το άρθρο, παραμένει ασαφές το ποσό μείωσης του χρέους, ωστόσο είναι σαφές ότι με αυτό δεν θα βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το εθελοντικό «κούρεμα» κατ’ αρχήν θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Πρότυπο για το «κούρεμα» κατά 50% θα μπορούσε να αποτελέσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που προέβλεπε εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών και ανταλλαγή των ομολόγων στη μισή τιμή με τη λήξη τους.

Η απομείωση του χρέους θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το βάρος της σε ανεκτά επίπεδα και να στείλει ένα μήνυμα που θα δράσει αποτρεπτικά στο μέλλον για τους πιστωτές, αλλά και τους οφειλέτες. Στόχος είναι η μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 120% μέχρι το 2020.

Ωστόσο, ο στόχος είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί, καθώς πέραν των τραπεζών, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών, των ταμείων και των φυσικών προσώπων.

Την ίδια ώρα, η ανταλλαγή ομολόγων μάλλον θα έχει μικρή ωφέλεια για την ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να μειώσει το ετήσιο βάρος των τόκων που πληρώνει η χώρα κατά 4,5 δισ. ευρώ, αλλά η μικρότερη επιβάρυνση από τα τοκοχρεολύσια δεν επαρκεί για τη μείωση του ελλείμματος, που αναμένεται για το 2012 στα 14,5 δισ. ευρώ και γι’ αυτό θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές.

Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεγάλα περιθώρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς η λιτότητα παραμένει και η εμπιστοσύνη των επενδυτών κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα με δυσκολία θα μπορεί να συνάψει δάνεια στο μέλλον, ενώ πιθανόν θα χρειαστεί μια δεκαετία ή και περισσότερο για να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Σε οικονομικό επίπεδο, οι αριθμοί είναι χειρότεροι από ποτέ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 83,8, στο χαμηλότερο σημείο της παγκόσμιας κλίμακας, που έχει φτάσει ποτέ μια χώρα της ΕΕ, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε και μόνον ο τουρισμός ανέκαμψε ελαφρώς. Το ίδιο το κράτος αναστέλλει ακόμα και αναγκαίες πληρωμές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σταματήσει η παροχή βασικών υπηρεσιών.

Δυνητικά, ένα «κούρεμα» του χρέους μπορεί να ξεπεραστεί γρήγορα, αν πληρούνται δύο προϋποθέσεις, που είναι μια γενναία υποτίμηση του νομίσματος και μια μεγάλη παγκόσμια ζήτηση. Καμία από τις δύο προϋποθέσεις δεν υπάρχει στην περίπτωση της Ελλάδας, που αποτελεί μοναδική περίπτωση για μια σειρά λόγους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook