Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια πτυχή του περιτοναίου μεταξύ του στομάχου και των παρακείμενων οργάνων της κοιλιακής χώρας συντελεί στην εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Το επίπλουν (ή κοινώς μπόλια) στηρίζει τα κοιλιακά όργανα πέριξ του στομάχου.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ταχύτητα της καρκινικής ανάπτυξης στην πτυχή του περιτοναίου ξεπερνούσε την εξέλιξη του αρχικού όγκου στις ωοθήκες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο έκαναν πειράματα με ποντίκια, στα οποία εισήγαγαν ωοθηκικά καρκινικά κύτταρα στην κοιλιακή χώρα. Παρατήρησαν ότι τα κύτταρα «έφτασαν» στο επίπλουν εντός 20 λεπτών.

Τα πρωτεϊνικά σήματα που εξέπεμπε η πτυχή του περιτοναίου προσέλκυαν τα κύτταρα του όγκου. Η παρεμβολή στην σηματοδότηση μείωσε την προσέλκυση των καρκινικών κυττάρων κατά τουλάχιστον 50%.

Μόλις τα καρκινικά ωοθηκικά κύτταρα έφταναν στον επίπλουν, μεταλλάσσονταν ταχέως ώστε να μπορούν να σιτίζονται από τα λιποκύτταρα.

Η πρωτεΐνη FABP4 (fatty acid binding protein) ενδεχομένως να είναι το «κλειδί» σ’ αυτή τη διαδικασία, διότι οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα καρκινικά κύτταρα δίπλα στα λιποκύτταρα του επίπλουν παρήγαγαν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, κάτι που δεν συνέβαινε με τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονταν πιο μακριά από τα λιποκύτταρα.

Όταν οι επιστήμονες ανέστειλαν την δράση της FABP4, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών από τα λιποκύτταρα προς τα καρκινικά, μειώθηκε σημαντικά. Επίσης μειώθηκε η ανάπτυξη του όγκου και η ικανότητα των όγκων να δημιουργούν νέα αιμοφόρα αγγεία.

Ο Δρ Έρνστ Λεντζελ, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο εξηγεί ότι «τα κύτταρα που δημιουργούν την πτυχή του περιτοναίου αποτελούν το βιολογικό αντίστοιχο των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη. Σιτίζουν τα καρκινικά κύτταρα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Η βαθύτερη κατανόηση αυτής της διαδικασίας μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τρόπους να την ελέγξουμε στο μέλλον».

Οι ερευνητές πιστεύουν εξάλλου ότι ο μεταβολισμός του λίπους συντελεί επίσης στην εκδήλωση άλλων μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του γαστρεντερικού συστήματος και του παχέος εντέρου.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook