Εργώδεις προσπάθειες καταβάλλονται για την ανεύρεση εναλλακτικών μορφών ενέργειας που θα υποκαταστήσουν το πετρέλαιο, το κάρβουνο και το αέριο. Από τις πλέον δημοφιλείς μορφές είναι η αιολική. Ωστόσο, ένας σταθμός αιολικής ενέργειας αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από μερικούς θηριώδεις στύλους αλουμινίου με έλικες που γυρίζουν αργά αργά.

Σε πολλά μέρη του κόσμου ειδικοί δουλεύουν πυρετωδώς για την ανάπτυξη νέων μεθόδων που θα τιθασεύσουν τον άνεμο. Η γκάμα των προτάσεων είναι ευρύτατη και περιλαμβάνει από σταθμούς ενέργειας με κινητήρια δύναμη τα μπαλόνια με ήλιο και μεγάλα ιστία από κέβλαρ (kevlar) που συλλαμβάνουν τον άνεμο μέχρι ολόκληρα «δάση» στύλων φτιαγμένων από ίνες άνθρακα που παράγουν ηλεκτρισμό καθώς λικνίζονται στον άνεμο.

Σύμφωνα με τον ειδικό στο ζήτημα της αιολικής ενέργειας του μέλλοντος Mark D. Moore (NASA Aeronautical Systems Analysis Branch), στα προγράμματα που σχετίζονται με τον άνεμο εμπλέκονται ιδιοφυείς επιστήμονες αλλά και αισιόδοξοι τυχοδιώκτες. «Οι προτάσεις που κατατίθενται δεν είναι πάντα σοβαρές. Όμως, πράγματι, πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι πρωτοπόροι στην εργασία τους πάνω σε μια τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει άρδην τις δυνατότητές μας ως προς την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας» επισημαίνει ο Moore.

\"http://www.scienceillustrated.gr/wp-content/uploads/2011/10/041.jpg\"

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην πρόταση για σταθμό αιολικής ενέργειας στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Όπως σημειώνει, πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα: οι εναέριοι σταθμοί αιολικής ενέργειας έχουν τεράστιες δυνατότητες γιατί στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας η ταχύτητα του ανέμου είναι μεγαλύτερη και πιο σταθερή. «Από τα 80 μέχρι τα 500 μέτρα ύψος η ταχύτητα του ανέμου αυξάνεται μιάμιση με δύο φορές, ενώ στα 10.000 μέτρα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη» προσθέτει ο ίδιος.

Το Science Illustrated παραθέτει τις πιο δημιουργικές ιδέες για σταθμούς αιολικής ενέργειας που ίσως αποτελέσουν τη λύση του ενεργειακού μας προβλήματος.
\"http://www.scienceillustrated.gr/wp-content/uploads/2011/10/011.jpg\"

\"http://www.scienceillustrated.gr/wp-content/uploads/2011/10/031.jpg\"

\"http://www.scienceillustrated.gr/wp-content/uploads/2011/10/021.jpg\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook