Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη, δήλωσε χθες πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση του χρέους. Δεν έκανε ωστόσο καμία διευκρίνιση για το ρόλο της χώρας τους την επίλυση της κρίσης αυτής.

Ο αρχηγός του κινεζικού κράτους έκανε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ενώ στις 2 Νοεμβρίου πρόκειται να μεταβεί στις Κάννες (νοτιοανατολική Γαλλία) όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) που είναι αφιερωμένη στην κρίση του χρέους και στην παγκόσμια οικονομική κατάσταση.

Η Κίνα "είναι πεπεισμένη πως η Ευρώπη" διαθέτει "τη σοφία και τις ικανότητες για να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες", δήλωσε ο πρόεδρος Χου Τζιντάο.

Η επίσκεψη αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί φέτος στην Ευρώπη ο αρχηγός του κινεζικού κράτους. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες η Κίνα, η οποία κατέχει ήδη περισσότερα από 500 δισ. δολάρια ευρωπαϊκού κρατικού χρέους, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), όμως κανείς Κινέζος υπεύθυνος δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.

Το απόγευμα (στις 16.30 ώρα Ελλάδας), ο Χου Τζιντάο θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος, όπως και ο πρόεδρος Χάιντς Φίσερ το 2010, επισκέφθηκε φέτος την Κίνα και έθεσε εκεί το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της παραμονής του Χου Τζιντάο στην Αυστρία, οργανώσεις θιβετανών προσφύγων διαδηλώνουν για να καταγγείλουν "την κατοχή του Θιβέτ από την Κίνα" και την "καταστολή που ασκείται". Η πρώτη διαδήλωση, με συμμετοχή μερικών δεκάδων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή το βράδυ μπροστά από την Όπερα της Βιένης. Μια άλλη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από το ξενοδοχείο Imperial, όπου διαμένει ο αρχηγός του κινεζικού κράτους.