Ένα σεξουαλικό σκάνδαλο απειλεί να τινάξει στον αέρα την υπόληψη των αμερικανών Πρόσκοπων.

Η οργάνωση κατηγορείται ότι συγκάλυπτε καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων προσκόπων μέσα στις τάξεις της, προκειμένου το θέμα να μην πάρει διαστάσεις.

Προ ημερών ωστόσο το δικαστήριο της πολιτείας του Όρεγκον ανάγκασε στο Σώμα Αμερικανών Προσκόπων να πληρώσει αποζημίωση ύψους 18.5 εκατ. δολαρίων (13.2 εκατ. ευρώ) στον Κέρι Λούις, έναν αμερικανό πολίτη που κατηγόρησε ευθέως πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης τη δεκαετία του ΄80, όταν ήταν ένα περήφανο (αλλά ανυποψίαστο) προσκοπάκι. Όπως ισχυριζεται η δικηγόρος του κ. Λούις, Κέλι Κλαρκ, ο, ανήλικος τότε, πελάτης της βιάστηκε το 1983 από τον εκπαιδευτή του, Τιμούρ Ντάικς, που ομολόγησε την πράξη του στον τοπικό υπεύθυνο της οργάνωσης (έναν Μορμόνο ιερέα), ο οποίος, κατά γενική κατάπληξη, δεν τον καθαίρεσε, αλλά τον άφησε να συνεχίσει να εργάζεται με τα παιδιά!

Τώρα, σύμφωνα με το Βήμα, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να ανοίξουν τα αρχεία και να γίνουν δημόσιες οι καταγγελίες παρελθόντων δεκαετιών σχετικά με το κοινό, αλλά ένοχο μυστικό των Προσκόπων: ότι μέσα στις τάξεις τους υπηρετούσαν, ως εκπαιδευτές, πολλοί παιδόφιλοι με διαταραχές συμπεριφοράς. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η οργάνωση έχει δεχτεί δριμεία κριτική εξαιτίας μιας πρόσφατης απόφασης που απαγορεύει από οποιονδήποτε άθεο ή ομοφυλόφιλο να γίνει μέλος της.

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/F739F21F65321C46B46C3F7A9FF09C6B.jpg\"

Την περασμένη εβδομάδα, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά αποκάλυψε ότι ο Σύνδεσμος Προσκόπων του Καναδά έχει υπογράψει μυστικές εξωδικαστικές συμφωνίες για την αποζημίωση τουλάχιστον 13 θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, με σκοπό να διατηρήσει το φλέγον αυτό ζήτημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μάλιστα, σε πολλές από τις συμφωνίες έχει προβλεφτεί ρήτρα προληπτικής εμπιστευτικότητας που απαγορεύει στα θύματα να αποκαλύψουν πως υπήρξε διακανονισμός προκειμένου τα ανήλικα θύματα να αποτρέπονται από το να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση.

Οι δημοσιογράφοι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού αναζήτησε αρχεία δικαστηρίων σε ολόκληρη τη χώρα ανακαλύπτοντας συνολικά 24 αγωγές που κατατέθηκαν κατά του Συνδέσμου Προσκόπων Καναδά από το 1995, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξαν διακανονισμοί ύψους 150.000 ευρώ. Ο Σύνδεσμος Προσκόπων του Καναδά, με τη σειρά του, αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε από τις λεπτομέρειες σχετικά με τους εκτός δικαστηρίου διακανονισμούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook