Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κάνει λόγο στα απομνημονεύματά της για μυστική πρόταση που είχε παρουσιάσει το 2008 ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με τους Αγίους Τόπους να βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου με τίτλο «No Higher Honor» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο εκδοτικός οίκος Crown Publishers, η Κοντολίζα Ράις γράφει ότι έμεινε έκπληκτη όταν ο Εχούντ Ολμερτ της παρουσίασε το σχέδιο αυτό, τον Μάιο του 2008, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ισραήλ.

Η Ράις γράφει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να προσφέρει στους Παλαιστίνιους περί το 94% της Δυτικής Όχθης με μία ανταλλαγή εδαφών με εβραϊκούς οικισμούς.

Σύμφωνα με την πρόταση θα υπήρχαν δύο πρωτεύουσες, μία για το Ισραήλ στη δυτική Ιερουσαλήμ και μία για τους Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ,, με ένα κοινό δημοτικό συμβούλιο με Ισραηλινό δήμαρχο και Παλαιστίνιο αντιδήμαρχο.

Όπως αναμεταίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόταση προέβλεπε την επιστροφή 5.000 Παλαιστινίων σε εδάφη που πλέον ανήκουν στο Ισραήλ.

Ως προς την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, θα τελούσε υπό τη διοίκηση ενός συμβουλίου σοφών από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Παλαιστινιακή Αρχή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

«Άκουσα καλά; αναρωτήθηκα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι θα διχοτομήσει την Ιερουσαλήμ και θα συστήσει διεθνές συμβούλιο που θα επιβλέπει τους Αγίους Τόπους;», γράφει η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Ο Εχούτν Ολμερτ έχει αποκαλύψει στα δικά του απομνημονεύματα που δημοσιεύθηκαν στις αρχές του 2011 ότι είχε προτείνει το 2008 στους Παλαιστίνιους διεθνή επιτήρηση της παλαιάς πόλης και των Αγίων Τόπων της Ιερουσαλήμ.

Η Κοντολίζα Ράις υποσχέθηκε στον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι θα παρουσίαζε την επομένη ημέρα την πρότασή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αυτός άρχισε αμέσως τις διαπραγματεύσεις, γράφει η Ράις τονίζοντας ότι δεν ήθελε να αποδεχθεί την επιστροφή μόνο 5.000 από τα τέσσερα εκατομμύρια των Παλαιστινίων προσφύγων. Στη συνέχεια η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών οργάνωσε μία συνάντηση ανάμεσα στους Μαχμούντ Αμπάς και Εχούντ Ολμερτ.

Τον Σεπτέμβριο 2008, ο Εχούντ Ολμερτ παρουσίασε στον Μαχμούντ Αμπάς έναν χάρτη με τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. «Όλα τα άλλα ζητήματα βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ τους και η διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ. Ο Ολμερτ επέμεινε να υπογράψει αμέσως ο Αμπάς», γράφει και συνεχίζει: «Όταν οι Παλαιστίνιοι πρόβαλαν αντιρρήσεις, ζητώντας να συμβουλευτούν ειδικούς πριν υπογράψουν, ο Ολμερτ αρνήθηκε να παραδώσει τον χάρτη».

«Ο Ισραηλινός ηγέτης μου είπε ότι εκείνος και ο Αμπάς ήταν σύμφωνοι για την έλευση των εμπειρογνωμόνων την επομένη ημέρα. Προφανώς, αυτή η συνάντηση δεν έγινε ποτέ», γράφει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook