Αναγκασμένες να πάρουν το «κώνειο» είναι πλέον οι Έλληνες τραπεζίτες, αφού χθες η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού έδειξε τον δρόμο της ενδεχόμενης κρατικοποίησης τους μέσω έκδοσης κοινών μετοχών. Χθες, ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε απώλειες 32,6% μέσα σε ένα μήνα, με την Εθνική να έχει χάσει 37,4%, την Eurobank 26,8%, την Alpha Bank 25% και την Τράπεζα Πειραιώς 55%. Απώλειες 14% παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου και 30% η Marfin Popular.

Και από χθες η κακή συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών και η θετική των μη τραπεζικών αποτύπωσε – ως ένα βαθμό – και την πορεία για τα 1-2 επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να συνέλθουν κεφαλαιακά και ως εκ τούτου αναμένεται να υποαποδώσουν σε σύγκριση κυρίως με τις εταιρείες που διαθέτουν παρουσία στο εξωτερικό.

Βεβαίως, όπως θα δούμε, δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι γραμμές άμυνας καθώς εκτός από πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Αθήνα βρίσκονται ήδη εκπρόσωποι funds που επιδιώκουν συναντήσεις με τις διοικήσεις ελληνικών τραπεζών.

Με κοινές μετοχές

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «Αν θα χάσουν οι Έλληνες τραπεζίτες ένα μέρος των χρημάτων τους, αυτό αφορά τις τράπεζες». Επανέλαβε ότι «αν χρειαστεί να στηρίξουμε τις τράπεζες από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές. Αν χρειαστεί θα περάσουν οι τράπεζες από ένα στάδιο κρατικοποίησης ώστε να μεταφερθούν μετά ξανά στον ιδιωτικό τομέα. Οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος από αυτή τη διαδικασία γιατί θα υπάρξουν υπεραξίες για το Δημόσιο».

Φυσικά ο πρωθυπουργός ξέχασε να αναφέρει ότι, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών αυτό σημαίνει ότι, θα περάσουν σε ξένες τράπεζες έναντι πινακίου φακής, όχι μόνο οι μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και οι θυγατρικές σε Βουλγαρία- Ρουμανία- Σερβία- Αλβανία- Τουρκία. Οι δηλώσεις φυσικά κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των τραπεζιτών που επέμεναν στην έκδοση προνομιούχων μετοχών, όπως συνέβη και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Τρόποι αντίδρασης

Όπως είναι φυσικό, οι τραπεζίτες διαθέτουν και δεύτερη γραμμή άμυνας πέραν των προνομιούχων μετοχών που ζήτησαν. Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων είναι το πρώτο καθώς θα απορροφηθεί ένα μέρος των ζημιών που θα καταγραφούν από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Ήδη η Εθνική κινείται με τους συμβούλους της ώστε τον Ιανουάριο να προχωρήσει σε πώληση ποσοστού της Finansbank, ενώ εξετάζεται παγίως κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί σχετικά με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Η Alpha Bank και η Εurobank κινούνται ήδη στον αστερισμό της συγχώνευσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξεταστούν προσφορές είτε για ακίνητα, είτε για το ξενοδοχείο του Hilton. Σ ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς ήδη έχουν γίνει επαφές με ξένη Τράπεζα σχετικά με την θυγατρική στην Αίγυπτο.

Ο δεύτερος τρόπος αντίδρασης είναι οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν με μεγαλύτερη συμμετοχή των βασικών μετόχων, ώστε να περιμένουν υπεραξίες μετά από 1-2 χρόνια. Αν κι αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα έχουν δυνατότητα επιμερισμού των ζημιών σε μια τριετία, αν και δεν έχει διευκρινιστεί η ύπαρξη τέτοιας ευχέρειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook