Με τίτλο  «Μπράβο κύριε Παπανδρέου» αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό στις ραγδαίες εξελίξεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που παρατηρούνται μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Εδώ και ενάμιση χρόνο η Ελλάδα, μια χώρα που ήταν κάποτε υπερήφανη, βρίσκεται υπό ξένη κηδεμονία και εκ των πραγμάτων δεν αποτελεί κυρίαρχο κράτος».

Το γερμανικό  περιοδικό αναφέρεται φυσικά στις συνέπειες  που θα έχει μια αρνητική απόφαση  γράφοντας πως η πράξη του  πρωθυπουργού «μοιάζει σαν μια αυτοκτονία για να γλυτώσει από το φόβο του βέβαιου θανάτου. Τα σενάρια που ακολουθούν είναι τρομακτικά. Πρώτον η Ελλάδα αποχαιρετά το ευρώ. Εν συνεχεία θα λάβει χώρα μια Ευρωπαϊκή Αποκάλυψη. Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία κατρακυλούν στον γκρεμό. Με λίγη τύχη θα παραμείνουν στο κοινό νόμισμα κάποιες χώρες του Βορρά».  

Η συντηρητική “Die Welt” έχει τίτλο : «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως «λίγες μόλις μέρες πριν φαινόταν πως έσωσε οριστικά το ευρώ και διασφάλισε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τώρα με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι αγορές διεθνώς έχασαν δισεκατομμύρια ευρώ. Πλέον η έξοδος από το ευρώ είναι το πιο πιθανό σενάριο και έτσι δημιουργείται και ένα «δεδικασμένο\” και για άλλες χώρες που θα θελήσουν να φύγουν από το ευρώ».  

 «Ποια μύγα  τσίμπησε τον Γιώργο Παπανδρέου» γράφει και η γαλλική “Le Monde” και συνεχίζει χαρακτηριστικά στο κεντρικό της άρθρο «η Ελλάδα δίνει πλέον επιχειρήματα σε όλους όσοι αντιτίθενται στη συμμετοχή της χώρας του στη ζώνη του ευρώ. Το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου θέτει πλέον ανοιχτά σε όλους μας το ερώτημα, αν πρέπει δηλαδή να διώξουμε την Ελλάδα από το ευρώ»  

«Έκτακτη σύσκεψη  στο Μέγαρο των Ηλυσίων προκάλεσε η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα» γράφει και η εφημερίδα “Le Figaro”, που συνεχίζει λέγοντας πως «ο Γιώργος Παπανδρέου προκάλεσε σεισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη».  

«Εσωκομματική εξέγερση αντιμετωπίζει ο Έλληνας  πρωθυπουργός μετά την απόφασή του να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας του» γράφει και το BBC υπογραμμίζοντας πως έξι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει ήδη από τον πρωθυπουργό τη διενέργεια εκλογών.  

«Με παραιτήσεις  βουλευτών, τον υπουργό Οικονομικών στο νοσοκομείο και τον ‘Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο νοσοκομείο και την Ευρώπη σοκαρισμένη από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργό, ξημέρωσε η 1η Νοεμβρίου του 20111» αναφέρει γλαφυρά και η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα “Der Standard”.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook