Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, απέδωσε σε προσπάθεια περιορισμού της αναστάτωσης που προκάλεσε στις αγορές, την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για τη συμφωνία της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμενόταν να συζητήσει το μεσημέρι με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν σε στενή σύνθεση, με τη συμμετοχή υπουργών-κλειδιά, όπως του υπουργού Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν και του υπουργού Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.

«Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ για την υιοθέτηση της θαρραλέας συμφωνίας, καταδικάζω αυτή την απόφαση, η οποία μοιάζει εντελώς ανεύθυνη από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού», δήλωσε το μέλος της Βουλής, Κριστιάν Εστροσί μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο France Info.

Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν -η οποία υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη- είπε ότι εγκρίνει την διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Εναπόκειται στους λαούς να αποφασίζουν το μέλλον τους, όχι σε μερικούς τεχνοκράτες», είπε.