Τη διάλυση της υπηρεσίας πληροφοριών της Κολομβίας DAS διέταξε ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά από σκάνδαλο κατασκοπείας εις βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών.

Η DAS διαλύθηκε με προεδρικό διάταγμα και στην πλειοψηφία τους οι αρμοδιότητές της ανατέθηκαν στην αστυνομία, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Σάντος.

Για το σκάνδαλο έχουν φυλακιστεί δεκάδες αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης. Η DAS αποδείχθηκε ότι πραγματοποιούσε υποκλοπές και χρησιμοποιούσε και άλλες παράνομες μεθόδους σε βάρος πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου, Άλβαρο Ουρίμπε, τα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησής του. Ο πρώην διευθυντής της, Χόρχε Νογκέρα, καταδικάστηκε το Σεπτέμβριο σε 25 χρόνια κάθειρξη για συνεργασία με ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, οι οποίοι στοχοποιούσαν και δολοφονούσαν συνδικαλιστές, ακτιβιστές και άλλους.

Ο προσωπάρχης του Ουρίμπε, Μπερνάρντο Μορένο, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο και αναμένεται να δικαστεί για ανάμειξη στις υποκλοπές.

Από τη μεριά του, ο πρώην πρόεδρος Ουρίμπε αρνείται ότι γνώριζε πως διεξαγόταν κατασκοπεία σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook