Διψήφια ποσοστιαία αύξηση στις εξαγωγές πετρελαιοειδών από την Ελλάδα στο σύνολο του 2010 «δείχνουν» προσωρινά στοιχεία, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος παράγων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

«Προκύπτει σαφής αύξηση των εξαγωγών του κλάδου» αναφέρει ο ίδιος, κάτι που αποδίδεται μεταξύ άλλων, στις απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια της Γαλλίας και στο γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει ελλειμματική στην παραγωγή ντίζελ μηδενικού θείου, που είναι σε θέση να παράγουν πλέον σε μεγάλες ποσότητες οι δύο ελληνικές βιομηχανίες παραγώγων πετρελαίου.

Ο όγκος της παραγωγής του κλάδου τον μήνα Οκτώβριο, στη διάρκεια του οποίου «πάγωσε» η παραγωγή πετρελαιοειδών στη Γαλλία λόγω των απεργιών, παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ ο κλάδος, τουλάχιστον όσο θυμούνται τα σημερινά στελέχη των επιχειρήσεων, καθώς αυξήθηκε κατά 17,8%, αναφέρει το ΑΠΕ.

Aλλά και η ανάπτυξη της Κίνας συνέβαλε σημαντικά στη διεύρυνση της παραγωγής του κλάδου. Ο κινεζικός κολοσσός PetroChina αγόρασε αρκετά φορτία ελληνικών καυσίμων τον χρόνο που πέρασε. Αναλόγως συνέβαλε η ανάπτυξη της γειτονικής Τουρκίας, η οποία, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του κλάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απορρόφησε σημαντικές ποσότητες καυσίμων ελληνικής παραγωγής. Πολύ σημαντικός ήταν, εξάλλου, για ακόμη μία χρονιά, ο όγκος των ελληνικών καυσίμων που διοχετεύθηκε σε αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία του Αμερικανικού Στόλου. Όπως και η Λιβύη, το αμερικανικό Δημόσιο, κατ΄ ουσίαν, το 2010 ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της ελληνικής βιομηχανίας παραγώγων πετρελαίου.

«Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν σημαντικά το 2010 και ανήλθαν στο 21% του συνολικού όγκου των πωλήσεων» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων.

«Αξιοποιήσαμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, κατά το 2010, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τον πάγιο εξαγωγικό προσανατολισμό του διυλιστηρίου και της εταιρείας μας, διευρύνοντας τις εξαγωγές», αναφέρει από την πλευρά του υψηλά ιστάμενος παράγων της εταιρείας .

Άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσίασαν και οι τέσσερις κατηγορίες προϊόντων του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά την εξεταζόμενη περίοδο αυξήθηκαν κατά 7,84% η παραγωγή αμόλυβδης βενζίνης, κατά 7,37% η παραγωγή αεριελαίων, κατά 3,3% η παραγωγή μαζούτ και κατά 4,72% η παραγωγή της κηροζίνης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook