Τα νύχια ενός όρνιου αποκαλύφθηκε πως είχε… βγάλει ένας συνάνθρωπός μας στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Η είδηση έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στους ζωόφιλους της κοινωνίας της Κρήτης και όχι μόνο. Το όρνιο, που χωρίς νύχια, είναι αναγκασμένο να παραμείνει σε συνθήκες αιχμαλωσίας μέχρι το τέλος της ζωής του, έχει καταλήξει στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο κτηνίατρος που διαπίστωσε τη βάναυση κακοποίησή ενός προστατευόμενου είδους άγριας πανίδας είναι πραγματικά έξαλλος…

Η καταγγελία για το άτυχο ζωντανό έφτασε στην Οργάνωση Ζωφόρος-Περιβάλλον, Ζωοφιλία, Πολιτισμός. Η εκπρόσωπος του Συλλόγου κ. Μαρία Χουστουλάκη δεν μπορεί να δώσει λογική απάντηση στο γιατί ένας άνθρωπος νοιώθει την ανάγκη να αιχμαλωτίσει ένα όρνιο. Ένα είδος άγριας πανίδας, που κινδυνεύει. Που δεν προορίζεται για κατοικίδιο και που όταν αιχμαλωτίζεται μαραζώνει και πεθαίνει. Έχει, ωστόσο, πληροφορίες ότι το όρνιο με τα βγαλμένα νύχια δεν είναι η μόνη σκάρα που έχει πέσει ποτέ σε ανθρώπινα χέρια στην Κρήτη… Δυστυχώς.

Τα παρακλάδια

Πάντως, η υπόθεση με το συγκεκριμένο πτηνό έχει παρακλάδια. Σε αυτήν έχουν εμπλακεί μεταξύ άλλων το Δασαρχείο, ένα δημόσιο πρόσωπο (που εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής για την παράδοση του κακοποιημένου όρνιου) και φυσικά το παράρτημα Ηρακλείου του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, που έστειλε το πουλί στην Αίγινα. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι το όρνιο δεν είχε νύχια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει τροφή, άρα και δεν μπορεί να απελευθερωθεί ξανά στη φύση.

Με αφορμή το νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου, η κ. Χουστουλάκη επαναδιατυπώνει το αυτονόητο. Αναφέρει ότι η προστασία των ζώων δεν μπορεί να είναι υπόθεση των εθελοντών. Των ανθρώπων που πολλές φορές δέχονται ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. Επισημαίνει πως η προστασία των ζώων είναι δουλειά της Πολιτείας και πως τα όργανα αυτής έχουν την υποχρέωση να δρουν αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις κακοποίησης.

Απελευθέρωση άγριων πτηνών

Η ζωή, ευτυχώς, έχει δύο όψεις. Την ώρα που κάποιοι συνάνθρωποί μας νοιώθουν την ανάγκη να αιχμαλωτίζουν και να κακοποιούν άγρια πτηνά, κάποιοι άλλοι νιώθουν την ανάγκη να τα περιθάλπουν και να τα απελευθερώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μια τέτοια εκδήλωση απελευθέρωσης άγριων πτηνών θα πραγματοποιηθεί στο Γιούχτα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και είναι ανοιχτή για όλους. Εκ μέρους του Κέντρου, η κ. Γεωργία Στεφανάκη καλεί τον κόσμο να απολαύσει από κοντά τη συγκλονιστική εμπειρία της απελευθέρωσης αρπακτικών πτηνών (γεράκια, γύπες κ.ά.). Η απελευθέρωση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στην κορυφή του Γιούχτα στις Αρχάνες. Όσοι δε γνωρίζουν την περιοχή, καλούνται στην κεντρική πλατεία των Αρχανών στις 12:30 το μεσημέρι, για να μεταβούν οδικώς στο σημείο της απελευθέρωσης. Έχει προγραμματιστεί και η δωρεάν οδική μεταφορά των επισκεπτών που δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο από το Ηράκλειο στις Αρχάνες, με λεωφορείο που ευγενικά διέθεσε ο Δήμος Αστερουσίων.

Πίσω στη ζωή

Όπως σημειώνει η κ. Στεφανάκη, «όλα τα πτηνά που θα απελευθερωθούν περισυνελέγησαν τραυματισμένα ή δηλητηριασμένα από την ενδοχώρα της Κρήτης, δέχτηκαν πολύμηνη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στο Κέντρο Περίθαλψης στην Αίγινα, ανάρρωσαν και θα εμπλουτίσουν με την επανένταξή τους την πανίδα της Κρήτης». Σύμφωνα με την ίδια: «Η περίθαλψη των τραυματισμένων άγριων πτηνών δεν είναι απλή φιλοζωία, για τους ανθρώπους που τη στελεχώνουν και την υπηρετούν εθελοντικά. Είναι βαθιά οικολογική πράξη με σημασία όχι μόνο περιβαλλοντική, αλλά κυρίως παιδευτική. Η στιγμή δε της απελευθέρωσής τους… συγκλονιστική.

Στην εκδήλωση απελευθέρωσης συμμετέχουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, το Δασαρχείο Ηρακλείου, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ο Κυνηγητικός Σύλλογος Ηρακλείου, η Ζωόφιλη Δράση και ο Δήμος Αστερουσίων.

 

Εφημερίδα Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook