Πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμάται ότι είναι αυτή τη στιγμή η οφειλή του ΔΕΣΜΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου για τη λειτουργία των μονάδων (κυρίως των θερμικών αλλά και των ΑΠΕ) για το μήνα Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της αγοράς και το δημοσίευμα στο capital.gr, το ποσό αυτό είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρέος προς γνωστή εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι χθες ήταν 43 εκατ. ευρώ και αφορούσε στην αποπληρωμή του μήνα Σεπτεμβρίου, που κανονικά θα έπρεπε να έχει εξοφληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο, όταν και η μέση καθυστέρηση στις αποπληρωμές κυμαινόταν μεταξύ 15 έως 18 ημέρες. Ωστόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και οι καθυστερήσεις φτάνουν στον ένα μήνα.

Η καθυστέρηση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα και οι ηλεκτροπαραγωγοί από την πλευρά τους να καθυστερούν να αποπληρώσουν τη ΔΕΠΑ, για το φυσικό αέριο που έχουν καταναλώσει. Ενώ μάλιστα μέχρι σήμερα η ΔΕΠΑ είχε δείξει κατανόηση, «χρηματοδοτώντας» εμμέσως τη λειτουργία της αγοράς, φαίνεται ότι δεν έχει άλλα περιθώρια για περαιτέρω ανοχή.

Έτσι όπως είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της εταιρείας Χ. Σαχίνης, πλέον ζητείται η άμεση εξόφληση των οφειλομένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες έφτασε στα γραφεία τουλάχιστον ενός ανεξάρτητου ηλεκτροπαραγωγού επιστολή της ΔΕΠΑ που ζητεί την αποπληρωμή των οφειλών εντός δεκαημέρου.

Από την πλευρά του ο ΔΕΣΜΗΕ δηλώνει ότι δεν μπορεί να προβαίνει σε πληρωμές παρά μόνο όταν εισπράττει χρήματα. Χθες το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί λύση.

Το ΥΠΕΚΑ είχε κατ΄αρχάς επισπεύσει τη διενέργεια δημοπρασιών ρύπων, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος και επιπρόσθετα έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην καταβολή των οφειλομένων ποσών από την επιστροφή ΦΠΑ, προς το ΔΕΣΜΗΕ, μέτρα που αρχικά εκτιμήθηκε ότι επαρκούν για να καλύψουν το πρόβλημα. Στην πράξη ωστόσο φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και θα χρειαστούν και άλλες λύσεις.

Πως έχει προκύψει το πρόβλημα

Τρεις είναι κατά βάση οι αιτίες για το ταμειακό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ΔΕΣΜΗΕ: η πρώτη αφορά στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων από την πλευρά της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ για τη χρήση δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, το τέλος ΑΠΕ κ.λπ., ζητεί πλέον από το ΔΕΣΜΗΕ «έναντι», σε μηνιαία βάση, τα χρήματα αυτά, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να έχει λογιστικές εκροές πριν να έχει τις αντίστοιχες εισροές.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στο γνωστό θέμα του στρεβλού υπολογισμού των ΑΠΕ, που οδηγεί σε έλλειμμα τον ειδικό λογαριασμό για τις πράσινες μονάδες.

Και τέλος το τρίτο πρόβλημα αφορά στα προβλήματα που εντοπίζονται στη λιανική αγορά εξαιτίας του φαινομένου των απλήρωτων λογαριασμών, που δημιουργούν ανοίγματα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χρηματοδότησης από τράπεζες, οδηγούν σε ασφυξία την αγορά, η οποία βιώνει ένα απίστευτο ντόμινο από φέσια και χρέη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook