Το «plan B» για την ενίσχυση της ρευστότητας και τους χειρισμούς τους στο θέμα μείωσης του λειτουργικού κόστους, συμπεριλαμβανομένου του «συμμαζέματος» στοιχείων του ενεργητικού τους, ζήτησε να μάθει η τρόικα κατά τις συναντήσεις της με τις τράπεζες.

Οι συναντήσεις που ολοκληρώνονται σήμερα έχουν στο επίκεντρο το θέμα της ρευστότητας και των τρόπων απεξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η βαρύτητα που δόθηκε στο θέμα της ρευστότητας έχει να κάνει και με τα επόμενα πανευρωπαϊκά stress tests του Μαΐου, των οποίων οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν μέσα στον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επισήμανε στις τράπεζες ότι πρέπει να έχουν έτοιμο το σχέδιο απεξάρτησης από τα κεφάλαια της ΕΚΤ, καθώς αργά ή γρήγορα η τελευταία θα άρει τα εναπομείναντα μη συμβατικά μέτρα παροχής ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν για τις εναλλακτικές πηγές άντλησης ρευστότητας των τραπεζών, καθώς επίσης και για πώς εξελίσσεται το «πλάνο» πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά.

Σημειώνεται ότι παρά τις «χαραμάδες» στη διατραπεζική αγορά που άνοιξαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 η Εθνική και η Eurobank με συμφωνίες χρηματοδότησης με repos από διεθνείς τράπεζες συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, η διατραπεζική παραμένει ακόμη κλειστή για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, ειδικά μετά την επιδείνωση του κλίματος για τα ομόλογα των χωρών του νότου της ευρωζώνης.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα περί τα 95 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% των υποχρεώσεών τους, και έναντι της ρευστότητας αυτής έχουν καταθέσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ ομόλογα αξίας άνω των 140 δισ.. ευρώ. Από τα καλύμματα αυτά, περίπου 40% είναι κρατικά ομόλογα (περί τα 55 δισ.. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα τραπεζικά ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες αξιοποιούν εναλλακτικές πηγές για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, όπως είναι η έκδοση ομολογιών καλυμμένων ή μη, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα την έκδοση καλυμμένων ομολογιών 1,25 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος έκδοσης καλυμμένων ομολογιών, ύψους 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα του τρόπου απεξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έθεσε στους τραπεζίτες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στο προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ενόψει της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης της ΤτΕ.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook