Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται ο σάλος από την «ανεξήγητη» απόφαση του υπ.Εθνικής Άμυνας να αντικαταστήσει ολόκληρη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής των καθηκόντων του απερχόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Ιωάννη Γιάγκου από το νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο. Αντίστοιχες τελετές θα γίνουν και με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Να σημειωθεί πως ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ.Κοσμάς Χρηστίδης, είναι γνωστός στα Χανιά, καθώς είχε υπηρετήσει ως διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης επι έναν ολόκληρο χρόνο, από τις 24/3/2009 μέχρι τις 16/3/2010.

Μάλιστα κατά την τελετή παράδοσης της διοίκησης του Ναυστάθμου , στις 16/3/2010, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα διοικητή των φρεγατών του ΠΝ o κ.Χρηστίδης είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους :«Σίγουρα θα ξαναγυρίσω στα Χανιά είτε με στολή, είτε χωρίς στολή. Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο για την φιλοξενία εδώ στα Χανιά και θα έλεγα στην Κρήτη. Είναι πάρα πολύ δύσκολοι οι καιροί και εύχομαι στον αντικαταστάτη μου καλή τύχη και να κάνει ότι μπορεί καλύτερο για την ετοιμότητα των πλοίων του στόλου. Θα χρειαστεί βέβαια και την βοήθεια της κοινωνίας και εύχομαι να την προσφέρετε όπως και σε εμένα».

Το «ξήλωμα» των στρατηγών

Το πρωί της Τρίτης και ενώ οι πάντες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την «ανεξήγητη» απόφαση του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου να προτείνει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ενώ ο πολιτικός κόσμος στην Ευρώπη αλλά και οι αγορές ευρίσκοντο στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ήρθε μια εξίσου «ανεξήγητη» απόφαση του υπ. Εθνικής Άμυνας κ.Πάνου Μπεγλίτη για να αναστατώσει και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το πρωί και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή προειδοποίηση κάλεσε στο γραφείο του, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ και τους ανακοίνωσε την απόφασή του να τους αντικαταστήσει και να τους αποστρατεύσει.

Οι αντιδράσεις , που δεν πήραν μεγάλη δημοσιότητα λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ήταν εξίσου θυελλώδεις.

Κάποιοι (ΝΔ) έκαναν λόγο για «πολιτικό πραξικόπημα» , άλλοι (ΚΚΕ) ζητούν εξηγήσεις, ειδικευμένα portals (defencenet – onalert) κάνουν λόγο είτε για «πραξικόπημα» είτε για πρόθεση του κ.Μπεγλίτη να προχωρήσει σε κρίσεις, μόνο που έγιναν σε τελείως λάθος χρονική περίοδο.

Βέβαια δεν έλειψαν και Μέσα Ενημέρωσης που απέδωσαν τις κρίσεις αυτές σε φημολογία για περίεργες «κινήσεις» της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις.

Πάντως όλες οι αναφορές συγκλίνουν στο ότι:

- Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη απόφαση αυτή του κ.Μπεγλίτη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινοβουλευτική διαδικασία για το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία βρίσκεται εν μέσω ενός κυκλώνα. Όπως σχολίαζαν ειδικοί, είναι κραυγαλέα αντιδημοκρατική πράξη , ένας υπουργός να προχωρά στο «ξήλωμα» της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ (τουλάχιστον θεωρητικά) μετά από λίγα 24ωρα μπορεί ο ίδιος να έχει «ξηλωθεί» από την θέση του.

- Όμως , σύμφωνα με κύκλους των Ενόπλων Δυνάμεων, το χειρότερο είναι πως οι συγκεκριμένες κρίσεις προκαλούν μιαν τεράστια αναστάτωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς «καρατομήθηκαν» δεκάδες αξιωματικοί καθώς και όλο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και όλο το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο. Μάλιστα τονίζουν πως είναι απαράδεκτη αυτή η κίνηση σε μιαν κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Δηλαδή την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός , με το δημοψήφισμα, τίναζε στον αέρα τις όποιες συμφωνίες για αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , με την αναστάτωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οδηγεί , έστω προσωρινά, στην αποδυνάμωσή τους.

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Να σημειωθεί πως οι σχετικές κριτικές δεν αφορούν στους αξιωματικούς που επιλέγησαν για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως γράφει χαρακτηριστικά το onalert.gr :

«Ο Στρατηγός Κωσταράκος (Α/ΓΕΕΘΑ) έχει διοικήσει όλες τις προβλεπόμενες μονάδες από Μοίρα Hawk, το Μεικτό Επιχειρησιακό Κέντρο της Δύναμης στο Κόσοβο, την Ταξιαρχία της Χίου, της Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη, το Γ΄ΣΣ. Στο τελευταίο διακρίθηκε σε διασυμαχικό επίπεδο αφού πέρασε προ μηνός την σκληρή αξιολόγηση του ΝΑΤΟ. Στο ΓΣΣ (NDC/GR) τοποθετήθηκε προ οκταμήνου μια και ήταν ο μόνος Στρατηγός που μιλούσε Αγγλικά και ήξερε τις διαδικασίς ΝΑΤΟ γιατί είχε υπηρετήσει εκεί σαν Ταξίαρχος αλλά και επί πέντε χρόνια έχει υπηρετήσει στο κεντρικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξλελες σε ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις. Τέλος είναι απόφοιτος της Νομικής και μιλάει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά.

Ο Στρατηγός Ζαζιάς (Α/ΓΕΣ) μέχρι χθες Διοικητής του Δ’ΣΣ έχει ανάλογη εμπειρία Διοίκησης είναι καταξιωμένος και αναγνωρισμένος στον Στρατό.

Ο Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης (Α/ΓΕΝ) συνδιάζει επιστημονική και επιχειρησιακή κατάρτιση με μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ (Monterey) και εμπειρία στις Φρεγάτες καθώς και σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας έχοντας περάσει από όλες τις σκληρά δοκιμαζόμενες θέσεις στην θάλασσα και την στεριά.

Ο Πτέραρχος Αντώνης Τσαντιράκης (Α/ΓΕΑ) που είχε κριθεί δυσμενώς στον βαθμό του Ταξιάρχου όλοι, ακόμη και τότε, αναγνώρισαν το άδικο της κρίσης έχει τεράστια εμπειρία τό στα F-104 όσο και στα Α-7 αλλά δεν στερείται και επιτελικών ικανοτήτων.

Flashnews