Τη διαβεβαίωση ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και του Νοεμβρίου παρέχουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του in.gr δηλώνει πως ενδεχόμενη καθυστέρηση της εκταμίευσης της έκτης δόσης δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα καθώς με τα σημερινά δεδομένα «λεφτά υπάρχουν» μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι εισροές στα κρατικά ταμεία από την έκτακτη εισφορά, από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, αλλά και από το τέλος ακινήτων που άρχισε να εισπράττεται έχουν αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα και διασφαλίζουν την πληρωμή μισθών, συντάξεων και λοιπών υποχρεώσεων, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του επόμενου μήνα.

«Για όσο διάστημα η καταβολή των φόρων γίνεται απρόσκοπτα δεν θα αντιμετωπίσουμε άμεσο πρόβλημα», δήλωσε το ίδιο στέλεχος, σημειώνοντας πως η κοινή γνώμη δεν πρέπει να τρομοκρατείται από σενάρια παύσης πληρωμών.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» τόσο τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων , όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το οποίο δύναται να αντλήσει εκτάκτως περισσότερα από 1 δισ. ευρώ εφόσον χρειασθεί.

(in.gr)