Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και της αντιπολίτευσης που ζητά την παραίτησή του και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, με στόχο την εξειδίκευση και οριστική έγκριση των οικονομικών μέτρων για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη.

Ζητούμενο για τον Σίβλιο Μπερλουσκόνι είναι να μπορέσει παρουσιαστεί την Πέμπτη στις Κάννες με μια δέσμη μέτρων που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται και να καθησυχάσει κατ' αυτό τον τρόπο τους εταίρους του G20 και ιδίως την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συνομίλησε την Τρίτη τηλεφωνικά.

Η γραμμή που αποφάσισε να υιοθετήσει ο Μπερλουσκόνι συνδέεται άμεσα και με την έκκληση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον οποίο «η λήψη αποτελεσματικών μέτρων και αποφάσεων δεν μπορεί πλέον σε καμία περίπτωση να αναβληθεί».

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Μπερλουσκόνι έχει επαναφέρει στο τραπέζι όλες τις πιθανές λύσεις που μπορούν να φέρουν άμεσα χρήμα στα ταμεία του ιταλικού Δημοσίου: από την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και ευνοϊκές ρυθμίσεις φορολογικών χρεών, μέχρι μια υποτιθέμενη ανάληψη της τάξης των 50 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών και την επιβολή συνολικού, έκτακτου φόρου στον οποίο να υπολογίζεται τόσο η ακίνητη περιουσία, όσο και οι καταθέσεις και οι ετήσιες απολαβές των πολιτών.

Έπειτα από μία «μαύρη» Τρίτη με τα spread σε ιστορικό ρεκόρ και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου σε ελεύθερη πτώση, ο Μπερλουσκόνι έχει από το πρωί της Τετάρτης σειρά συναντήσεων με υπουργούς και υψηλόβαθμους συνεργάτες του, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ηρεμήσει τις αναταράξεις στις αγορές. Το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια στιγμή, το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε συγκέντρωση το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ρώμη, θέλοντας να «ενώσει όλους όσοι έχουν στην καρδιά τους το μέλλον της χώρας και να προωθήσουν μαζί μία δημοκρατική, κοινωνική και οικονομική ανασύσταση».

Το Δημοκρατικό Κόμμα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Ιταλούς, τις διαφορετικές ενώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην ιταλική πρωτεύουσα στις 15:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Μαζί με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι θα βρίσκεται ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία Φρανουσά Ολάντ και ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ.

in.gr